2024-08-16
之前食過啟德店覺得幾高質 男朋友附近番工更係常客希慎地庫B2開左新food court 佢都進駐左 餐牌簡化左 價位比餐廳平一截 水準不變.ᐟ.ᐟ一行近就感受到嗰陣鑊氣 仲完全由泰國人主理◦ 招牌泰式沾麵(紅咖喱蝦)連間鋪都叫泰沾麵當然呢個係招牌啦(˙𐃷˙) 之前試過青咖喱 今次試埋紅咖喱紅咖喱比較甜同埋重花生味 有少少似印尼加多加多沙律呢種沾麵其實係泰國當地食法 麵條係幼版米線咁 夏天食好合適 十分清爽⸜( •⌄• )⸝◦ 醉鬼雞肉炒河我最愛既炒闊闊河粉 係用左極煙韌嗰種 香港唔太多間有而且閒閒地都過百蚊位於foodcourt只需要88蚊 鑊氣一樣咁強 雞肉用雞胸但炒完好似雞髀咁嫩滑◦ 泰式青口煎餅好似無見過呢道菜 我諗係類似炸蠔餅既變奏版?欣賞佢青口唔會太老 煎餅其實似炸多啲 脆卜卜好香口 ◦ 泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬見都唔少人話好食 又真係好食過一般魚蛋 更彈牙同重魚味最緊要蘸一蘸個酸辣醬~◦ 泰式奶茶相信迎合左香港人 甜度較泰國低唔洗等啲冰融下先都飲到ჱ̒ ー̀֊ー́ )✿
一行近就感受到嗰陣鑊氣 仲完全由泰國人主理
◦ 招牌泰式沾麵(紅咖喱蝦)
紅咖喱比較甜同埋重花生味 有少少似印尼加多加多沙律
◦ 醉鬼雞肉炒河
◦ 泰式青口煎餅
好似無見過呢道菜 我諗係類似炸蠔餅既變奏版?
欣賞佢青口唔會太老 煎餅其實似炸多啲 脆卜卜好香口
◦ 泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬
見都唔少人話好食 又真係好食過一般魚蛋 更彈牙同重魚味
最緊要蘸一蘸個酸辣醬~
◦ 泰式奶茶
✿