意大利菜一向排係我最愛既西方菜式首位,對比法國菜呢類精緻重視視覺享受既菜式,我比較喜歡意大利菜飲食文化比較豐富同比較注重口味。Grappa’s Cellar 一向都係我餐廳口袋名單入面性價比幾高既一間意大利餐廳。餐廳之前開係中環既怡和大廈甚有歷史,結業之後最近呢年係銅鑼灣利園二期地庫重開,重開之後今晚搵到機會再去試一下。.新店比之前更大,接近有半層既範圍。餐廳分左酒吧區同下層既用餐區,仲有舞台週末有Live Band表演。裝修好有意大利風味,牆身掛意大利懷舊海報、風景、紅磚牆同紅啡色主調都令我懷念起去意大利旅行既日子。.菜單由意大利大廚設計,所以食到經典風味既意式風味。因為意菜出名份量出較多,所以兩個人都唔敢亂試太多野。聽從餐廳職員推薦,叫左兩個餐廳Signature既主食同一款有名氣既甜品同埋飲品,兩人份已經好足夠。.麵包籃一坐底服務員先放低一盤麵包籃配橄欖油同黑醋,淨係Starter既麵包都有四款不欺場。.Fettuccine Nere 💲168⭐️3.8/5雖然菜式係意大利文無中文餐牌,但好多華人服務員所以唔需要擔心。職員推薦必點墨魚汁意大利寬麵,眼見附近幾檯都有點到。呢份意大利麵
麵包籃
Fettuccine Nere 💲168
⭐️3.8/5
雖然菜式係意大利文無中文餐牌,但好多華人服務員所以唔需要擔心。職員推薦必點墨魚汁意大利寬麵,眼見附近幾檯都有點到。呢份意大利麵用左新鮮自製既意大利寬麵配上自家製作既墨魚醬汁、新鮮大蝦同忌廉。比相像中香口同油膩,唔錯。
Gnocchi di Zucca e Patate 💲120
⭐️3.7/5
Gnocchi 其實係意大利傳統食物,口感好似宜家好興既芋圓,用薯仔同麵粉做成一粒粒既丸子狀作為主食。呢份Gnocchi主要用左南瓜同埋薯仔蓉去做,配料有意大利香腸同藍芝士。Gnocchi幾有咬口,醬汁既藍芝士味好重,口味濃厚,如果配埋紅酒甜酒一齊食風味應該更好。
Dolce Pizza (for sharing) 💲88
⭐️4/5
呢份Nutella朱古力醬甜薄餅餐廳建議分享比較好,因為作為甜版Pizza份量都唔細。幾喜歡佢地自家製既批底,幾香幾有咬口。Nutella醬都係我喜歡既甜品醬之一。不錯!
Pussy Foot 💲38
Lemon Lime Bitter 💲38
呢到重大賣點之一係酒類飲品非常超值,Cocktail一杯只係$58,Mocktail 只係$38,仲平過係連鎖店一杯咖啡。連續飲好多杯都唔會肉痛。Pussy Foot 打卡靚好味,Lemon Lime Bitter 偏向酸甜。可惜今日朋友仲要駕駛只可以叫Mocktail,下次有機會再試。
總結:餐廳地方就腳闊落,食物有質素價錢絕對合理性價比高,服務殷勤。假期有Live Band,極適合同一班朋友食飯傾計消遣,淨係叫個小食飲杯野都好抵。
不專業食評 nei.foodie
Pussy Foot
Gnocchi di Zucca e Patate
Dolce Pizza
$250 (Dinner)
Pussy Foot
Gnocchi di Zucca e Patate