2023-05-14
好耐冇食火鍋,朋友推介去重慶火鍋就嚟到呢間餐廳,環境寬敞舒適,一入座店員就送上各一碗紅棗雪耳糖水和熱茶。湯底種類繁多,除了麻辣鍋還有花膠雞湯鍋、山珍菌湯鍋、皮蛋香菜鍋等。我地揀咗麻辣鍋x蕃茄湯鴛鴦鍋底,貪可以試到兩種湯底。蕃茄湯味道清甜,入面都有菇、番茄片;麻辣鍋叫咗普通辣度,但都好辣,建議點凍飲!所有食物有半份/全份提供,我地想試多啲野食就點曬半份,同埋唔使驚食唔曬~除咗常見嘅蝦滑、墨魚滑、水餃之外,亦都有叫重慶炸酥肉、苕粉等,當中有幾款印象深刻。<手打魚籽蝦滑> $58爽口彈牙,加埋蟹籽令到蝦滑嘅口感更為增強。<功夫萵筍片> $28擺盤好打卡,擺到成朵花。切得薄薄哋,口感好好。<美國prime牛小排> $138牛小排雪花紋路分明,輕輕淥一淥熟,牛味香濃。<鮮活海蟶> $45最近喺蟶子當造季節,蟶子相當肥美,味道鮮甜。餐廳有幾樣嘢值得一讚!比如每張枱都有timer,方便食客計時,食物都有插牌,溫馨提示煮食時間,店員送上配料時亦會再提醒,確保食客可以食到新鮮食材,有興趣真喺可以試吓~除了今次我同朋友今次去嘅銅鑼灣分店,全港
<手打魚籽蝦滑> $58
爽口彈牙,加埋蟹籽令到蝦滑嘅口感更為增強。
<功夫萵筍片> $28
擺盤好打卡,擺到成朵花。切得薄薄哋,口感好好。
<美國prime牛小排> $138
牛小排雪花紋路分明,輕輕淥一淥熟,牛味香濃。
<鮮活海蟶> $45
最近喺蟶子當造季節,蟶子相當肥美,味道鮮甜。
餐廳有幾樣嘢值得一讚!比如每張枱都有timer,方便食客計時,食物都有插牌,溫馨提示煮食時間,店員送上配料時亦會再提醒,確保食客可以食到新鮮食材,有興趣真喺可以試吓~除了今次我同朋友今次去嘅銅鑼灣分店,全港都有唔同分店。