2018-09-10 261 views
朋友話帶我去食俄羅斯菜,未食過俄菜既我覺得好好奇!細問之下先知銅鑼灣果間麥田廚房就係專食俄菜。上海派招牌羅宋湯 ($58) 呢個湯係呢度既特式招牌菜,係真材實料煮成,湯底好濃稠。帶點微辣超級惹味😻 不得不提入面既牛肉煮得好冧好吸湯!俄式薄餅 ($158/4粒) 有薄餅,酸忌廉同紅魚子醬。呢個樣既薄餅我都係第一次見😂 佢比較似一舊雞蛋糕,食落好鬆軟,蛋味好重😻 紅魚子醬食落好鮮味,加埋忌廉口感更滑。香煎黑毛豬配蘋果汁,薯角 ($228) 黑毛豬好冧好鬆軟,好香點埋啲酸酸甜甜既蘋果醬中和膩感🤤 朋友對呢度既蘋果醬讚不絕口!俄國牛柳絲飯 ($138) 呢個睇落普通到唔普通既飯,食落都幾特別。呢個汁稠到好似湯咁,淡淡地,有少少似薯仔湯,但撈飯食好正好滑!! 牛柳絲份量好多,都夠冧。

不得不提入面既牛肉煮得好冧好吸湯!