2024-06-22 74 views
《 🍸銅鑼灣特色水果𝕮𝖔𝖈𝖐𝖙𝖆𝖎𝖑- 𝕿𝖆𝖐𝖚𝖒𝖎 𝕸𝖎𝖝𝖔𝖑𝖔𝖌𝖞 𝕾𝖆𝖑𝖔𝖓 》去咗銅鑼灣Cubus新開嘅樓上酒吧飲嘢😽🤫細細間 日系既裝修別有一番風味💕我哋就坐咗喺吧枱近距離欣賞Bartender調酒嘅過程🍹👍💯酒吧名中的「Takumi」喺日文當中代表「巧匠」意味著酒吧提供嘅customised service 😽你可以同佢講你嘅喜好或者你嘅心情🍷佢就會調制出適合你嘅cocktails🥂🥹🔅嚴選日本各地水果🤭從而調製出水果雞尾酒🍎🍇🍑🥭🍅你會見到枱上面擺住好多新鮮嘅空運水果 每次Bartender調完酒仲會逐個逐個解釋佢嘅材料😽展示俾你睇 別出心裁👍🥰1️⃣ 🍸🍑 𝓢𝓮𝓪𝓼𝓸𝓷𝓪𝓵 𝓕𝓻𝓾𝓲𝓽 𝓟𝓵𝓪𝓽𝓲𝓷𝓾𝓶福岡県八女白桃 $235 (10/10)𝓕𝓾𝓴𝓾𝓸𝓴𝓪 𝓨𝓪𝓶𝓮 𝓟𝓮𝓪𝓬𝓱 💯💯💯💯💯💯望住Bartender先揀咗白桃🍑然後將果汁鮮榨😽我就揀咗vodka base💕(仲有gin同埋champagne 🥂揀)🥰 見住bartender係咁試味,就知道佢製作過程有幾用心! 喺四杯裏便我最鍾意呢一個!甜度高之餘感覺好似飲緊果汁👍🍹白桃好突出😽而酒香味慢慢淡出!極度香醇💕2️⃣

福岡県八女白桃 $235 (10/10)
𝓕𝓾𝓴𝓾𝓸𝓴𝓪 𝓨𝓪𝓶𝓮 𝓟𝓮𝓪𝓬𝓱 💯💯💯💯💯💯

2️⃣ 🥂🍵 玄米茶 $185 (8/10)
𝓖𝓮𝓷𝓶𝓪𝓲 𝓣𝓮𝓪 (𝓖𝓻𝓮𝓮𝓷 𝓣𝓮𝓪 & 𝓡𝓸𝓪𝓼𝓽𝓮𝓭 𝓡𝓲𝓬𝓮)

佢呢度都好出名茶嘅Cocktail🍵 望住Bartender攞個煎pan出嚟先煎香玄米茶💕將裏面嘅精華留低👍配上烈酒Gin作為base💯 加埋日本米酒 🌸 櫻花酒同埋vermouth 享受美酒之餘仲感受濃厚嘅玄米茶葉香‼️

3️⃣ 🍹🍵 抹茶 $165 (8/10)
𝓜𝓪𝓽𝓬𝓱𝓪 𝓜𝓸𝓬𝓱𝓲 𝓒𝓪𝓭𝓲𝓵𝓵𝓪𝓬 𝓒𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵
𝓘𝓷𝓰𝓻𝓮𝓭𝓲𝓮𝓷𝓽𝓼: 𝓜𝓪𝓽𝓬𝓱𝓪, 𝓐𝓰𝓮𝓭 𝓫𝓪𝓻𝓵𝓮𝔂 𝓢𝓱𝓸𝓬𝓱𝓾, 𝓥𝓸𝓭𝓴𝓪, 𝓒𝓻𝓮𝓪𝓶

同樣係同茶葉有關嘅Cocktail🍵但相較起玄米茶嗰個酒味就比較濃 shochu, vodka同茶底完美融合💯加埋cream嘅配搭 感覺溫和順滑💕帶點奶香

4️⃣ 😏🥃 𝓦𝓱𝓲𝓼𝓴𝓮𝔂 𝓒𝓵𝓪𝓼𝓼𝓲𝓬 𝓒𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵 —𝓟𝓮𝓷𝓲𝓬𝓲𝓵𝓵𝓲𝓷 $170 (10/10)

同行嘅朋友就同咗Bartender講話想要smokey啲嘅🥂😆所以Bartender介紹咗呢一款Classic
🤭所有Classic都係呢一個價位

Penicillin 飲落去醇滑細膩調🔆同威士忌搭配麥芽威士忌💯演繹稍帶爽勁刺激的韻味😆辛薑加酸甜嘅檸檬🍋巧妙平衡威士忌🥃帶嚟強烈美妙、清新爽口嘅味道!👅

整體來講Cocktail係我飲過數一數二好飲❣️選擇好多! 最有特色嘅就係新鮮水果整嘅Cocktail 💕值得一讚係服務好好🥰周圍會有好多staff隨時幫你! 每次仲會詳細講解唔同酒配搭同煮法👍🍸仲有雜錦腰果🥰🥰啱晒我呢啲咁鍾意食nuts嘅人😂鹹鹹甜甜嘅外層配埋🍸一齊最好!食完仲會添俾你🤭💕

見到佢依家都出咗小食Menu 價錢$100樓下👍絕對會黎第二次🤫💕雖然價錢較高🥂但佢選材同customized service 絕對值得一試!!! 亦都適合公司gathering🤭💕
————————————————————————
📍 Takumi Mixology Salon (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓

𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_cwb

🔆整體味道:10/10
🔆服務態度:10/10
🔆性價比:7/10
🔆會唔會encore: yes

#hkfoodie #hkfoods #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #foodiesinternationalchat #hkig #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #香港旅行
#香港探店 #香港美食 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #hongkongbars #香港酒吧