2023-06-02 695 views
個個都係大忙人,但幾忙都要食飯嘅。今次開心慶祝升職飯,我又大飽口福了。朋友選了銅鑼灣呢間《睿私房菜》,訂了六人晚市尊貴套餐,每道菜式都好有驚喜!另外加了《酒香鮑魚》,一匙一隻,酒香夠晒入味都唔錯。兩款前菜好吸引,豬耳偏辣夠惹味,冷盤豬手好爽脆!好鍾意胡椒豬肚湯,越飲越辣,越辣又越想飲,靚女朋友熱到即時除外套,絕對係充滿魔性的一道湯!仲有創意無限的《冰鎮咕嚕遼參》,裏面竟然係遼參。可惜每人只得一嚿,若然多多一嚿就更完美😌再來一個《中華國宴鴿》,利用簡單複雜法,將一隻小乳鴿變成一隻大乳鴿。將蝦膠和鴿肉混合之後,再將乳鴿皮風乾五至六個鐘,然後砌返隻乳鴿形狀。味道唔錯,創意十足!最後不得不提《海鮮大良炒鮮奶》,介乎炒鮮奶和蘿蔔糕之間,加上又放了臘味粒,鹹甜曖昧,口感漿糊,大家真係唔太識欣賞,唯有將啲蝦食晒就算了,係唯一一道需要繼續改良嘅菜式。其餘菜式都各有水準。牛尾烹製夠入味,但冇乜大驚喜。最後食埋個甜品都已經好飽了。不經不覺已經三個幾鐘,偈係永遠傾唔完嘅!期待下次又再繼續😊

兩款前菜好吸引,豬耳偏辣夠惹味,冷盤豬手好爽脆!