相信不少食家都聽過呢間連續多年被日本媒體評為最佳拉麵 - 東京米芝蓮一星「金色不如帰」既大名。佢地係香港已經開到第四間分店,主店主打比較少見既大蜆湯底拉麵。而全新既「牡蠣不如帰」係佢地旗下一個新既品,一樣係主打貝殼類海鮮湯底,不過今次玩牡蠣即係蠔主題。.同佢地主店餐廳裝修風格好唔同,銅鑼灣既牡蠣不如帰裝修走全粉橙既少女型格路線。餐廳位置雖然唔算多,但係佈置擺設都幾前衛迷幻,而佢地幅油畫特色牆身非常吸晴。.牡蠣鹽味拉麵 💲118⭐️4/5同金色不如帰相近,牡蠣不如帰拉麵款式唔算太多只有四款。作為全港首間香港限定店,招牌特色「牡蠣黃金湯」湯頭既牡蠣鹽味拉麵係必點必試項目。用左大量鮮蠔慢煮而成既湯底,加埋蔬菜、自家製既鮮蠔醬同蠔油,配埋豬骨同魚熬湯,海水味重蠔鮮味濃郁不過有少少鹹。拉麵用左我鍾意既幼身拉麵,口感清爽掛湯。美中不足係豚肉得一片比較少。.豚骨辛拉麵 💲115⭐️3.7/5唔想兩碗都叫哂牡蠣拉麵,另一碗試下傳統既豚骨拉麵加辣版。湯底屬於清澈版本既豚骨底而唔係奶白油脂感較重個種。辛辣係加左麻辣醬都有少少辣度,整體感覺新鮮。.牡蠣野菜天婦羅 💲88⭐️3.8/5餐廳提供左四款專屬既牡蠣料理。
牡蠣鹽味拉麵 💲118
⭐️4/5
豚骨辛拉麵 💲115
⭐️3.7/5
牡蠣野菜天婦羅 💲88
⭐️3.8/5
餐廳提供左四款專屬既牡蠣料理。見牡蠣野菜天婦羅係餐廳推薦款式所以試下。天婦羅用籃上,蠔天婦羅放番係蠔殼上面,幾有新鮮感。每款各兩件,蠔厚身creamy外脆內軟不錯。野菜天婦羅3款包括粟米、南瓜片同釀青椒。
蠣泡茶漬飯 💲65
⭐️3.7/5
係日本流行家常菜式內,一向都幾鍾意茶漬飯呢個配搭。茶加飯聽上黎好似風馬牛不相及既味道,但加埋一齊就出乎意料地清新。作為小食嘅茶漬飯份量唔多,但茶漬湯底蠔香味濃。
本村梳打汽水 – 信州巨峰葡萄 💲32
紫蘇雙檸洛神花茶 (凍) 💲38
檸檬洛神花茶酸酸甜甜味道幾特別幾得意。
總結:餐廳地點就腳,食物有特色,不妨一試系列。
不專業食評 nei.foodie
牡蠣野菜天婦羅
信州巨峰葡萄
紫蘇雙檸洛神花茶
$250 (Dinner)
牡蠣野菜天婦羅
信州巨峰葡萄