2022-11-18
《Giacomo Ristorante - 銅鑼灣》近排成日都有人帶小妹食好野😎感覺勁幸福的說🥹早幾日公司lunch meeting,上司帶埋我去見下世面,食左餐好正而又high-end 既意大利菜,餐廳環境好優雅,講野要盡量細聲少少🤏如果唔係好失禮架🤫所以我都只可以低調地影相😅當日話就話meeting,大家都係以食為主😂我地六人每人都係叫A La Carte,我見大家都好推薦海膽扁意粉🍝所以我都跟大隊叫埋一份,我自己個人總共叫左三個courses兩個前菜一個主食🤓呀公找數食乜都特別開心架姐🥳💁🏻♀️MARINATED SHIMA-AJI $380第一道前菜喺池魚刺身,侍應生話係用上日本嘅深海池魚去製作,廚師用左柚子同檸檬醃製魚肉,魚肉質地彈牙而且味道清新,店員建議第一啖試左原味先,第二啖先再配上魚子醬,可以食到兩種唔同嘅味道同口感,魚子醬鮮味濃郁,令成道菜提升左一個層次,再點埋餐廳特製既泡沫蕃茄醬汁,微微既酸味更加豐富左整道菜式味道👍🏻💁🏻♀️VEAL TENDERLOIN $290呢款前菜同前一道菜既口感十分唔同,頭先既刺身係爽口彈牙,呢款小牛肉口感係軟嫩,餐廳用左荷蘭產既小牛肉,
💁🏻♀️MARINATED SHIMA-AJI $380
💁🏻♀️VEAL TENDERLOIN $290
呢款前菜同前一道菜既口感十分唔同,頭先既刺身係爽口彈牙,呢款小牛肉口感係軟嫩,餐廳用左荷蘭產既小牛肉,煮熟左既小牛肉仲係粉紅色架🤓我都係第一次試,質感比成年牛既牛肉軟滑啲,上面仲有經油浸處理既呑拿魚腩,雖然經過油浸,但食落都唔會肥膩,仲有點甘香添,個蛋黃醬汁都做得好出色,帶有奶香又有少少咸香味☺️我個人就覺得用黎點小牛肉好夾啦
💁🏻♀️SEA URCHIN TRENETTE $580
重點既海膽TRENETTE 一上枱已經知道個味道實好香濃,熱辣辣既意粉上面放左大大片既海膽,熱力令海膽既味道更出更鮮甜濃郁,搞到我唔係好捨得mix埋落扁意粉度食,不過個扁意粉口感都幾煙韌彈牙,十分掛汁😋另外個醬汁應該係用左貝類既高湯製作,食得到蜆同龍蝦既海水味道,清甜而且濃郁,果然係好推介👍🏻
呢餐飯食左兩個鐘左右,期間傾下野又食下野其實時間過得好快,餐廳既服務都十分好,侍應生周不時會幫我地斟水同埋介紹菜式,果然喺酒店食fine dining係唔同啲既😎整餐飯體驗超好,仲要係公司請😋超級滿足既一餐