2023-04-02
銅鑼灣既居酒屋🏮選擇真係有唔少,之前食過一間專門食雞串燒既居酒屋,今次就試下專門食豬串燒既𝕄𝕠𝕜𝕦𝕞𝕠𝕜𝕦 𝕐𝕒𝕜𝕚𝕥𝕠𝕟 🐖➿ 蒜子蕃茄沙律($32)雪凍左既去皮蕃茄🍅 配上蒽粒、少量生蒜蓉🧄 醬油,更顯蕃茄既香甜~➿牛蒡漬物 ($38)牛蒡營養價值高,所以我去日式餐廳都會幾期待有漬牛蒡呢款前菜,而呢度既漬牛蒡好入味,鹹鹹甜甜的~➿ 刺身盛合三款 ($168)三款刺身包括:新鮮既三文魚、大隻而肉質鮮嫩既赤蝦🦐 同埋帆立貝,帆立貝墊左幾片檸檬🍋 喺下面,鮮味更出!黎到燒物/ 串燒既部分💁🏽♀️➿ 日本青椒仔 ($56)細細條既青椒仔🫑外型似辣椒仔🌶️ 味道就唔似,唔辣,帶點甘味~➿ 雞翼串 ($76)🎤 燒雞翼,大家自細鍾意食?呢度既燒雞翼size都大隻,簡單地用鹽為最主要既調味,已經好味~➿ 豬大腸串 ($72)同港式炸大腸一樣既係都有加芥辣,而唔一樣既係色水上深色d🧐 味道唔腥~➿ 紫蘇豬肉卷 ($64)平時食燒肉都鍾意用紫蘇葉包肉食,呢串串燒就掉番轉,用豬肉片包番紫蘇葉,令紫蘇葉獨有既香氣唔會蓋過豬肉既脂香👍🏽➿ 䐁肉鵪鶉蛋串 ($72)有特調醬汁點綴䐁肉鵪鶉蛋卷,整體唔會覺得好乾
➿ 蒜子蕃茄沙律($32)
➿牛蒡漬物 ($38)
➿ 刺身盛合三款 ($168)
黎到燒物/ 串燒既部分💁🏽♀️
➿ 日本青椒仔 ($56)
➿ 豬大腸串 ($72)
➿ 紫蘇豬肉卷 ($64)
➿ 䐁肉鵪鶉蛋串 ($72)
有特調醬汁點綴䐁肉鵪鶉蛋卷,整體唔會覺得好乾身~
➿ 西班牙黑豚肩肉串 ($76)
➿ 燒鷹鯧 ($268)
鷹鯧係鯧魚之中既一哥🤓 第一次食燒既鷹鯧呢😍 肉厚白鮮美,魚味亦濃郁😋
➿ 巨峰味汽酒 ($46)
➿ 烏龍茶割燒酎 ($58)