特登嚟到銅鑼灣呢間餐廳食omakase,中午880一位,有四款刺身,一個燒物,一個蒸蛋,一個湯,五款壽司,烏冬,甜品,一共14樣嘢。去到嘅時候都好多人,但總體來講食物質素唔錯,但款式比較單調一啲,冇咩特別驚喜,八百幾蚊食嘅嘢都冇特別昂貴,普通壽司舖都食到?可能質素比較高,但冇一款係特別喺omakase會食到嘅高質鮮味食材😂😂起碼都有一款時令,矜貴,特別啲嘢食材?咁睇落冇乜誠意…..廚師比較忙碌亦都比較急趕,同食客互動比較少,只係話你知係咩壽司就算,唔會再特別介紹食物嘅產地或者特別嘅地方,未食完就上下一款,完全係手忙腳亂,是但掉件壽司比你食就算,壽司仲要一夾起舊飯就散開咗😂完全唔覺得食緊omakase,而且侍應服務比較生疏不夠細心,突然間在旁邊加水收碟,嚇到措手不及,好似撞埋嚟咁😂未食完碟嘢又唔問,急着收碟,後尾較為忙碌嘅時段,直程冇留意食客嘅需要過咗好耐,一滴水都冇加過,覺得高檔餐廳呢個服務質素真係對唔住呢個價錢……食食吓發現同其他食客食緊嘅omakase上嘅菜品都好唔同,有蠔,有天婦羅,又有蜜瓜?感覺人哋食嘅嘢矜貴得多呢😂可能佢哋叫咗其他套餐?因為侍應係冇俾我哋睇Menu嘅,直接當左

因為侍應係冇俾我哋睇Menu嘅,直接當左我哋係食lunch套餐嘅omakase。

發現Menu上面omakase有幾個款式,唔明白點解侍應冇問過我哋食邊一種,就直接當我哋係食lunch最平嗰個set😅起碼都介紹吓有幾款同埋中午套餐嘅omakase,而唔係最後問佢攞Menu睇先發現有唔同😂????? 覺得起碼都要尊重客人嘅選擇,而唔係幫客人決定…….

Lunch set omakase $880 另收加一 (7/10)

🍴刺身拼盤 (7.5/10)
由右邊開始食,深海池魚,清香。有微微魚油香 ,淋身嘅。中拖羅淋身唔腥,大拖羅淋身,有油香。油甘魚比較冇驚喜,正正常常,淋身有魚味 。青魚比較有驚喜好食,好香魚香,微, 淋身。

🍴燒帶子 (6/10)
燒香半熟,一啲都唔鮮甜,冇乜帶子味,但算滑身。

🍴醃製小菜 (6/10)
有牛榜,酸蘿蔔,紅酒蕎頭 ,正正常常酸酸地咁。

🍴海鮮蒸蛋 (7.5/10)
海鮮湯清香,有蛋味,有新鮮蟹肉,帶子,冬菇 ,都蒸得好滑。

🍴豆腐魚湯 (7.5/10)
鮮香,淡淡豆腐味,有魚味,有兩塊仔魚肉,都食得出有魚味。

🍴麥金鯛 (7/10)
有魚香,清香,飯冇乜醋味,粒粒分明,整得比較好鬆散。

🍴文甲魷魚配海膽醬 (8/10)
魷魚好新鮮,好淋同軟糯,帶少啲彈牙口感,好食!

🍴燒左口魚邊 (8/10)
燒香左,超級香香魚油,一咬就散,入口即化,好香好食。

🍴燒大拖羅壽司 (8/10)
油香軟淋,有魚油香,唔錯的。

🍴馬糞海膽壽司 (7.8/10)
香濃海膽,甜甜哋,有鮮味。

🍴稻庭烏冬 (6/10)
湯底係昆布甜甜哋,幼扁身烏冬,煮得淋了,冇咗烏冬煙韌嘅口感,好滑偏甜。

🍴甜品 (6/10)
抹茶偏甜,有抹茶味,未夠香濃,咖啡香濃,微苦回甘。芝麻微香芝麻,唔夠香濃,比較寡,雪糕都係普普通通。

推薦指數: 7/10
總括而言食物嘅質素係OK嘅,冇一樣嘢係好伏好難食,食得出食材嘅新鮮,但冇特別有驚喜,師傅嘅手法同埋技巧就唔係好食得出,同埋整體感覺氣氛服務都唔似係食緊omakase,比成$800一個人,唔係呢個服務態度同埋想喺omakase體驗唔到嘅嘢,如果一樣都係食壽司我叫個平平哋三$400嘅壽司拼盤可能都一模一樣😂