Restaurant: OTETSU
Terms & Details:
2022-08-02 68 views
我今次黎主要係為左佢地嘅刺身壽司,佢地嘅晚市Set Dinner分左1 和 2 人 餐,套餐都包了前菜、熱盤、主菜、湯和甜品,主菜分別有海鮮,和牛,西班牙伊比利亞豬可以選擇。我同朋友都想食龍蝦,所以都叫咗 Set Dinner D ($2,688/2位)點完菜,店員會先送上 季節沙律 - 蔬菜爽脆清新,有清甜日本蕃茄和爽甜的露筍,沙律最上面還有彈牙的大蝦,沙律汁有 3 款選擇,我選了酸酸甜甜的柚子醋,非常開胃,最適合在這炎炎夏日,令我更加開胃去準備食既下一度菜日本象拔蚌(原隻) - 象拔蚌非常新鮮,係啱啱響師傅身後的魚缸游出來,肉質爽口鮮甜,象拔蚌膽的部份,口感有一點軟腍,比起象拔蚌身的部份鮮甜度更勝一籌。師傅提意醮些芥末汁一齊食,果然另有一番風味。西澳龍蝦配海膽汁 - 師傅將龍蝦先在鐵板上去殼,煮到 8 成熟,肉質爽口彈牙,再配上由師傅特製既醬汁(龍蝦膏、海膽和牛油造成的醬汁)絕對是惹味且濃郁,今龍蝦更美味。讚👍熊本縣A5和王牛(厚燒/薄燒)- 和牛可以選擇厚燒或薄燒,小朋友先需要選擇,我兩種都要,我跟我朋友,一人點一款。哈。和牛厚燒 - 要了 5 成熟,牛味非常濃郁,油脂分布均勻

點完菜,店員會先送上
季節沙律

日本象拔蚌

西澳龍蝦配海膽汁

和牛厚燒 - 要了 5 成熟,牛味非常濃郁,油脂分布均勻,響口入面溶化,超級好味。
熊本縣A5和王牛厚燒

和牛薄燒 - 也要了 5 成熟,師傅輕輕燒一燒和牛表面,再包入䓤段同蒜粒,令口感更加豐富,而且好 juicy

香煎野菜 - 意大利青瓜清甜可口,日本南瓜香甜軟腍,美國大啡菇十分juicy,又有菇味
熊本縣A5和王牛薄燒

吸物 - 是昆布鰹魚湯配以北寄貝、香菇和野菜,清清的魚湯,可以一洗味蕾。
吸物

三文魚籽海膽炒飯 - 鋪滿海膽和三文魚籽既海膽炒飯 ,賣相經已很高分,起豪華,炒飯炒得好乾身,粒粒分明,海膽和三文魚籽好新鮮。
三文魚籽海膽炒飯

最後既甜品,我同朋友要了黑糖雪糕和紫薯雪糕,十分香濃,為這一餐美味既晚餐畫上完美既句號。

季節沙律
日本象拔蚌