2022-06-15
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑銅鑼灣Cubus係一個我好鍾意嘅地方,環境清幽仲有好多隱世嘅好餐廳,今次有幸訂到枱食花貝omakase,仲唔好好享受吓🤩✅前菜🔆 沖繩水雲口感順滑,加入柑橘後更酸爽開胃🔆高糖蕃茄由日本運抵嘅蕃茄, 入邊糖分含量高所以無需醃製都已經好甜🔆鮟鱇魚肝口感好似Mousse咁綿滑, 經過汁煮更加帶出魚肝嘅濃郁✅刺身🔆旗魚 亦即係劍魚腩,爽口得嚟筋亦少, 魚味偏濃🔆大toro入口即化,軟嫩中有油脂甘香🔆帶子厚實爽口, 同時青檸進一步帶出鮮味🔆右口魚裙邊 火炙後油脂散發哂出嚟,邪惡又好味🔆龍蝦口感彈牙又充滿鮮味,而且好罕見!✅壽司🔆左口魚比起裙邊更有嚼勁, 兩個部位有強烈嘅口感對比🔆深海池魚相對軟身,魚香持久🔆鰤魚味道甘甜, 筋位切開哂令到壽司更易入口🔆牡丹蝦彈牙得嚟同時保留軟綿嘅質感🔆小肌一種干物,魚味較重,適合醋醃, 上面再放上香蔥去突顯咸香味🔆中toro 肉質厚實, 同時食到魚特有酸素味🔆吞拿魚 赤身魚味濃而肉質軟, 亦保持一定口感🔆赤貝清甜爽口, 師傅用青檸喺表面輕輕一搽, 成個味道變得清新🔆海膽採用北海道根室A grade嘅海膽,味道鮮甜海膽
_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑
✅前菜
🔆 沖繩水雲
口感順滑,加入柑橘後更酸爽開胃
🔆高糖蕃茄
由日本運抵嘅蕃茄, 入邊糖分含量高所以無需醃製都已經好甜
🔆鮟鱇魚肝
口感好似Mousse咁綿滑, 經過汁煮更加帶出魚肝嘅濃郁
✅刺身
🔆旗魚
亦即係劍魚腩,爽口得嚟筋亦少, 魚味偏濃
🔆大toro
入口即化,軟嫩中有油脂甘香
🔆帶子
厚實爽口, 同時青檸進一步帶出鮮味
🔆右口魚裙邊
火炙後油脂散發哂出嚟,邪惡又好味
🔆龍蝦
口感彈牙又充滿鮮味,而且好罕見!
✅壽司
🔆左口魚
比起裙邊更有嚼勁, 兩個部位有強烈嘅口感對比
🔆深海池魚
相對軟身,魚香持久
🔆鰤魚
味道甘甜, 筋位切開哂令到壽司更易入口
🔆牡丹蝦
彈牙得嚟同時保留軟綿嘅質感
🔆小肌
一種干物,魚味較重,適合醋醃, 上面再放上香蔥去突顯咸香味
🔆中toro
肉質厚實, 同時食到魚特有酸素味
🔆吞拿魚 赤身
魚味濃而肉質軟, 亦保持一定口感
🔆赤貝
清甜爽口, 師傅用青檸喺表面輕輕一搽, 成個味道變得清新
🔆海膽
採用北海道根室A grade嘅海膽,味道鮮甜海膽味濃,仲帶有淡淡海水味
🔆梭子魚
火炙過後再加上芝麻令口感更豐富
✅干瓢卷
非常罕見,係將冬瓜曬乾後加入醬油醃製, 口感有少少似筍,而甜度更加高
✅甜品
有宮崎嘅赤玉蜜瓜同抹茶蕨餅🤤一個清甜一個軟糯,好想encore嘅呢