紅磚屋前身係洋蠋工廠,用紅磚砌成,外型有少少似橫濱嘅紅磚倉庫,而內裡就係週末市集,售賣各式復古傢私、擺設、收藏品、飾物等等,充滿復古歐洲風。雖然只有吊扇,無冷氣,夏天去會有啲熱,不過坐喺復古傢私歎美食,陣陣自然風吹送,尤如置身歐洲嘅街頭,非常寫意。紅磚屋內每間小店都各有特色,呢碟咖喱羊腩配豬仔包看似普通碟頭飯,不過就好有人情味,店員走過嚟同我哋吹咗好耐水。我哋提佢未收錢,佢都好似唔急咁,仲係度同我哋講吹自然風,享受大自然有幾好𠻹!當然呢碟咖喱羊腩亦整得好用心,每舊到炆得好腍又唔膻,配埋脆卜卜嘅豬仔包就更有口感。如果食得辣嘅朋友仲可以加埋佢哋嘅秘製辣醬,提升咖喱嘅惹味𠻹!唔食羊嘅朋友可以揀牛腩咖喱配飯,牛腩一樣炆得好腍又無筋,咖喱惹味得嚟又唔辣,撈埋飯食就夠滋味!店員話佢夏天會挑走晒啲脂肪等客人食落無咁膩,但冬天會刻意留返少少,食完個身暖啲,真係好細心!另一間小店賣街頭小食,呢個潮式炸豆腐就炸得外表香脆內裡軟滑。韮菜餃粒粒飽滿,雖然係煎,但入面仲鎖住好多肉汁。相比之下炒麵就較為普通,就係一個普通炒麵。食飽係時候行下街,紅磚屋嘅小店唔少都收藏咗店主嘅寶物,好似呢間就有好多世界各地嘅迪士尼樂

咖喱羊腩配豬仔包

潮式炸豆腐

韮菜餃

韮菜餃粒粒飽滿,雖然係煎,但入面仲鎖住好多肉汁。
炒麵

相比之下炒麵就較為普通,就係一個普通炒麵。

食飽係時候行下街,紅磚屋嘅小店唔少都收藏咗店主嘅寶物,好似呢間就有好多世界各地嘅迪士尼樂園襟章同麥當勞襟章,而且價錢都唔算貴,大家不妨嚟搵下有冇自己嘅心頭好!
咖喱羊腩配豬仔包
潮式炸豆腐