2020-04-12 5454 views
近日都未能外出旅遊,開著車遊車河來到錦田紅磚屋下車看看市集,而吃飯的人群非常多,便等了一會兒點些食物吃吃看。泰式金邊粉($35)有魚蛋、蘿蔔及五花腩,河粉滑而有口感,湯底濃郁。我們自行加了辣椒乾,整個湯底變辣更好吃。潮洲炸豆腐($32)有八塊,炸得香脆可口而豆腐嫩滑,蘸上韭菜鹽水真的美味非常,絕對推介!反觀原味奶茶($20)則奶味較重,茶味相對較淡不夠突出,沒什麼特別。期望不大反有驚喜,性價比頗高,來到附近可以一試。

期望不大反有驚喜,性價比頗高,來到附近可以一試。

泰式金邊粉
潮州炸豆腐
原味奶茶
泰式金邊粉
潮州炸豆腐
原味奶茶
紅磚屋前身係洋蠋工廠,用紅磚砌成,外型有少少似橫濱嘅紅磚倉庫,而內裡就係週末市集,售賣各式復古傢私、擺設、收藏品、飾物等等,充滿復古歐洲風。雖然只有吊扇,無冷氣,夏天去會有啲熱,不過坐喺復古傢私歎美食,陣陣自然風吹送,尤如置身歐洲嘅街頭,非常寫意。紅磚屋內每間小店都各有特色,呢碟咖喱羊腩配豬仔包看似普通碟頭飯,不過就好有人情味,店員走過嚟同我哋吹咗好耐水。我哋提佢未收錢,佢都好似唔急咁,仲係度同我哋講吹自然風,享受大自然有幾好𠻹!當然呢碟咖喱羊腩亦整得好用心,每舊到炆得好腍又唔膻,配埋脆卜卜嘅豬仔包就更有口感。如果食得辣嘅朋友仲可以加埋佢哋嘅秘製辣醬,提升咖喱嘅惹味𠻹!唔食羊嘅朋友可以揀牛腩咖喱配飯,牛腩一樣炆得好腍又無筋,咖喱惹味得嚟又唔辣,撈埋飯食就夠滋味!店員話佢夏天會挑走晒啲脂肪等客人食落無咁膩,但冬天會刻意留返少少,食完個身暖啲,真係好細心!另一間小店賣街頭小食,呢個潮式炸豆腐就炸得外表香脆內裡軟滑。韮菜餃粒粒飽滿,雖然係煎,但入面仲鎖住好多肉汁。相比之下炒麵就較為普通,就係一個普通炒麵。食飽係時候行下街,紅磚屋嘅小店唔少都收藏咗店主嘅寶物,好似呢間就有好多世界各地嘅迪士尼樂

咖喱羊腩配豬仔包

潮式炸豆腐

韮菜餃

韮菜餃粒粒飽滿,雖然係煎,但入面仲鎖住好多肉汁。
炒麵

相比之下炒麵就較為普通,就係一個普通炒麵。

食飽係時候行下街,紅磚屋嘅小店唔少都收藏咗店主嘅寶物,好似呢間就有好多世界各地嘅迪士尼樂園襟章同麥當勞襟章,而且價錢都唔算貴,大家不妨嚟搵下有冇自己嘅心頭好!
咖喱羊腩配豬仔包
潮式炸豆腐
2017-01-22 5732 views
星期日中午同老公打算去錦田睇吓有乜嘢食,上open rice search見到呢間紅磚牆1號好似幾特別就過來試吓,去到見到有個花園仔好似幾特別,點知入到去覺得怪怪地,所謂好特別嘅紅磚內牆房間,原來係幾間屋嘅外牆夾埋嘅一個天井位,只係個天花板加咗個半透明塑膠板天花,仲要好多蚊而且有唔係好乾淨嘅感覺…即刻同老公轉返坐出面,之後叫左個6"菠蘿雞肉pizza($40,不飲品)同埋酥皮牛肋條飯加一杯即磨咖啡($80),等左成20分鐘先有嘢食。其實個Pizza同牛肋條係好味嘅,不過唔值呢個價錢,而且杯咖啡好難飲。
,而且杯咖啡好難飲。
2017-01-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2016-09-01 3873 views
今次係第二次來紅磚屋!第一次來,是星期日來的,好熱鬧,好多小檔仔,有賣園藝的,裝飾的,食的⋯ 感覺去左歐洲啲跳蚤市場今次來是平日,紅磚屋冷清清的,只有依間餐廳有開,就坐低食野。間餐廳好家庭式feel, 應該主打做私房菜吧!餐廳有室外,有室內,我選擇了室外,靜靜的坐下,歎杯咖啡⋯ 慢慢享受寧靜的下午好好feel!見到咁家庭式既餐廳,我就緊係點家庭式既食品~~ 雞翼公仔面味道真係有啲似自己屋企煮的喜歡寧靜環境的,可以來這裡走轉
今次係第二次來紅磚屋!

好好feel!
見到咁家庭式既餐廳,我就緊係點家庭式既食品~~ 雞翼公仔面
味道真係有啲似自己屋企煮的

喜歡寧靜環境的,可以來這裡走轉
2015-01-27 5097 views
上網周圍搵野食,搵到呢間cafe,有人講到好好,又有人講到差爆,所以同個朋友去證實一下到底係點!!我重來都未食過食評,但我真係火到都要寫。我地都係去到錦田紅磚屋搵呢間野,呢間野都幾多人去食,我地去到個陣1點幾都好爆下,但都好彩有d 2人位可以即刻入去坐,環境都同其他食家放上黎一樣,都幾有風格。望一望個餐牌都係寫K&K cafe ,所以就去問個女店員,佢話同一間野,而家叫K&K cafe。所以 K&K cafe = 錦田紅磚屋 Red Cafe甘我就有第2個問題,點解個餐牌唔同左既? 又問個女店員,佢話轉左lu,轉左用手寫,我就對下同之前其他食家放上黎既餐牌,其實都差唔多,有d 野冇左,同加左價lo。(真黑仔)眼見牆有張野貼住d較中式既餸又走去問個女店員,問佢包唔包餐,佢話包熱飲同一個飯,我諗佢心諗點解我甘多問題問佢,但我眼見成間鋪得佢一個落單,有個呀姐就汁碗,唔問佢我問邊個,但佢又冇咩野既,態度都ok,又唔會話好差。但人手真係嚴重不足!!我地2個人叫左個黑醋豬扒飯,卡邦尼意粉,豉油雞翼6只。重點黎啦,我等左45分鐘!!!!!!!我就去問個女店員,話幫我入去睇下,我見佢開左個廚房門問我d

我地2個人叫左個黑醋豬扒飯,卡邦尼意粉,豉油雞翼6只。重點黎啦,我等左45分鐘!!!!!!!我就去問個女店員,話幫我入去睇下,我見佢開左個廚房門問我d野食得未,哇哇哇,聽到有把後生仔既聲係入面勁大聲用粗口回應個女店員,煮緊囉,唔洗煮呀宜家,#*$^%, .........我同我個朋友對望,呆晒,d 火即刻上到去頭頂,我就睇下你煮d咩要甘鬼耐,個女店員走個黎同我講話煮緊,我話ok。我就好好奇問佢係米PT,佢話係。如果係我,我就一定唔會做。除左我地既野未到,仲有大把人d野都未到,個女店員就比人係出面小足甘耐,當然得一個店員,都係個句唔問佢我問邊個?

食花生一提(唔關我事),有個客佢話等左成個鐘都未有得食,個女店員又入去問,個廚房先話佢聽,冇晒啦,你同個客講轉其他啦,個女店員好火同入面講,你唔好等到出年先同我講冇,你自己出去同人講,但都係個女店員走去同個客講,結果比人黑面,比人插。
d飲品 都係叫返凍檸荼隱陣d,所以冇咩特別。足足等左一個鐘,我d食物終於出現第一樣,豉油雞翼,外貌都ok既,雖然我係唔滿意廚房,但講句公道說話,雞翼真係幾好味,好滑好入味。另一個重點黎啦,我食完雞翼又要等多20分鐘先出現黑醋豬扒飯,d 豬扒一 d都唔好食,又唔入味,又乾,d飯又硬又凍,點食呀大佬? 終於卡邦尼意粉出現la,我見個後生仔一次過拎左4碟出黎,但佢仲要好大力放落收銀位,我同個朋友都嚇親lo,但講真既,卡邦尼意粉好多汁,真係好好食。但如果等到一肚氣,我就唔會推介其他人黎食lo,食一個lunch要用3個幾鐘,真係認真夠誇張。
埋單$209,價錢我可以接受,但要我等既時間我真係接受唔到。
如果你預自己可以慢慢等,但你就安排半日係到啦!

2015-01-25
假日到紅磚屋一遊,時值下午茶時間,打算在紅磚屋午茶後再閒逛一下。早已打聽過了,這一帶大部分都是私房菜,而咖啡店只有一家。心中已屬意到Red Cafe,想在露天咖啡店裏享受假日All Day Breakfast。只怪自已一時心急,走了一圈,沒看見其他咖啡店,看見這一家風格挺像那心儀的咖啡店,也沒有任何招牌,結果便走了進去。先說說環境,是老房子建成的,那紅磚牆倒是跟毗鄰的紅磚屋融為一體。露天的位置可容得下三桌客人,有不少的綠色植物,加上林蔭處處,感覺不錯。不過中場的裝修則較為簡陋,而廚房感覺有點雜亂無章,是茶餐廳的格局,心中暗感不妙。餐廳的內場陳設則較用心,保留紅磚屋格調,不過感覺較局促,整體來說還是露天環境較佳。重點來了,甫一進店,女店員原只想給我們坐中場部分,只是我們貌似想坐露天位置,而態度較佳的男店員隨後才說坐露天也沒所謂,因此我們才可坐露天位置。這時,男店員給我們餐牌,看一看才恍然大悟,原來這間是「K&K私房菜」上網一查,的確是Red Cafe的環境,那到底兩者是同一間還是已易手 ?心中暗惱,「伏」的感覺開始來襲......這間K&K私房菜(還是Red Cafe?)據Openric
假日到紅磚屋一遊,
時值下午茶時間,打算在紅磚屋午茶後再閒逛一下。

早已打聽過了,這一帶大部分都是私房菜,而咖啡店只有一家。
只怪自已一時心急,走了一圈,沒看見其他咖啡店,
看見這一家風格挺像那心儀的咖啡店,
也沒有任何招牌,結果便走了進去。

先說說環境,是老房子建成的,
那紅磚牆倒是跟毗鄰的紅磚屋融為一體。
露天的位置可容得下三桌客人,
有不少的綠色植物,加上林蔭處處,感覺不錯。
環境跟Red Cafe一樣,但餐牌既寫Red Cafe又寫K&K 私房菜
不過中場的裝修則較為簡陋,
而廚房感覺有點雜亂無章,是茶餐廳的格局,心中暗感不妙。
餐廳的內場陳設則較用心,
保留紅磚屋格調,不過感覺較局促,整體來說還是露天環境較佳。
內場較有特色
重點來了,甫一進店,
女店員原只想給我們坐中場部分,只是我們貌似想坐露天位置,
而態度較佳的男店員隨後才說坐露天也沒所謂,
因此我們才可坐露天位置。
這時,男店員給我們餐牌,
看一看才恍然大悟,原來這間是「K&K私房菜」
上網一查,的確是Red Cafe的環境,
那到底兩者是同一間還是已易手 ?
心中暗惱,「伏」的感覺開始來襲......
餐牌上寫的是K&K私房菜/K&K Cafe,而Facebook則是YL Red Cafe,搞不清
這間K&K私房菜(還是Red Cafe?)
據Openrice的描述是「港式、私房菜」。

看下午茶餐牌的選擇就是茶餐廳食品,另一個餐牌是西式下午茶。
這兒外表像咖啡店,骨子裏是茶餐廳,老公認為點茶餐廳食物較穩妥。
於是點了豬扒一丁麵,而我點了一份All Day Breakfast。
不過女店員說沒有豬扒,
改點了雞翼,鄰桌也有同樣遭遇,點的都缺貨。

飲品很快就來了,可是一看已甚不對辦。
凍奶茶幾乎是沒冰的,喝上去當然也是常温。
令人失望的奶茶,茶味淡、奶味輕,但十分甜。
感覺是用了一個立頓茶包加上鷹嘜煉奶,再加上很多糖水
凍奶茶 評分1/5
賣相不濟,也難以入口,
結果是我老公仗義與我交換它的熱奶茶。
熱奶茶也好不了多少,
味道同出一轍,只不過仍未加糖,不會甜死而已。
熱奶茶 評分2/5
之後,等了良久......
我們的、鄰桌的、室內的客人,都仍未有餐點送到。
而廚房呢,只聽到那頗無禮的女店員在叱喝,說一大堆餐點仍未做好。

好不容易才等到我的牛仔腸.牛乳炒蛋.烤多士($48)上場。
已沒奢望有茄汁、黑椒佐吃了,
可是女店員竟只給我牛油刀,沒有餐具。
我的西式下午茶,初上時竟只給我牛油刀
反映過後,她也只是冷冷地回應,
等到我忍不住要用牛油刀來吃時才拿給我。
牛仔腸感覺只是剛熟,微温,
牛乳炒蛋最差,水汪汪,炒得散亂,也是不熱的。
多士只是隨意烤一烤,沒有熱度,
可是提供的牛油雪得死硬,最後就是乾哽多士了。
牛仔腸.牛乳炒蛋.烤多士($45) 評分2/5
牛仔腸微温,但已是較正常的了,炒蛋也跟以前Op食家分享的不一樣了
接近沒有烤過,也不能塗牛油,不浪費為由要硬哽
隨後等了好一會,老公的雞翼公仔麵才送到。
雞翼正常水準,
丁麵稔了點,老公的評價是一般茶餐廳一定煮得比這一碗美味。
雞翼公仔麵($48) 評分3/5
領教過女店員態度後,老公說點熱食較穩障
一個錯誤,令美好的假日遊留下一點遺憾。
幸而本來也是打算隨便吃的,可是這間也實在太不濟了。

看別人的圖片,比較之下同樣的餐點的確退步了不少,
到底是本是如此,水準倒退了還是店已易手了? 真的無從得知了。

相信到錦田紅磚屋的人,
都是想有一個美好的假日遊,實在不應因一頓飯而影響心情。
總括而言,對食物和服務質素有要求的便要慎選了。
2014-12-27
$50 (Tea)
2014-12-19 2260 views
拍拖一周年紀念, 特地和男朋友到k&k cafe撐枱腳,這裡點菜勝在夠彈性,可以order自己想食的東西,不管中菜或西菜他們也可以煮給你首先來了<<烤春雞胸伴雜菜沙律>>店主特地選用春雞胸以香草焗香,帶點微辣,肉質出奇地嫩滑雜菜沙律沾滿酸酸甜甜的黑醋汁, 應該是下了蜜糖吧?特別一提的是有大大粒的車里茄,相當juicy呢^_^第二款就是我最愛的fish n chip,店主使用新鮮海班柳,以原條海班起肉,再沾上啤酒炸漿炸成金黃色,魚肉嫩滑鮮味,不會像坊間使用什麼急凍龍利柳,青衣柳...得個滑字,完全沒有魚味,薯條也是熱辣辣的上碟,實在大滿足\(^.^)/之後來的是兩碟意粉 <<香蒜辣椒意粉>>這店的香蒜辣椒意粉真的做得不錯,意粉沾滿了金黃色的蒜粒和蒜油,配合微微的辣味,真的愈食愈開胃呢至於這碟是<<帶子意粉配藤茄醬>>這也是我特別要求的菜式,店家以藤茄(就是大大粒蕃茄上面有藤的那種)做成醬汁,沒有添加茄膏,茄汁,醬汁也保留著蕃茄的鮮味,酸酸甜甜,十分開胃,半熟的帶子也相當彈牙,不消一會就清碟有時
拍拖一周年紀念, 特地和男朋友到k&k cafe撐枱腳,
這裡點菜勝在夠彈性,可以order自己想食的東西,
不管中菜或西菜他們也可以煮給你

首先來了<<烤春雞胸伴雜菜沙律>>
店主特地選用春雞胸以香草焗香,帶點微辣,肉質出奇地嫩滑
雜菜沙律沾滿酸酸甜甜的黑醋汁, 應該是下了蜜糖吧?
特別一提的是有大大粒的車里茄,相當juicy呢^_^
烤春雞胸沙律
第二款就是我最愛的fish n chip,
薯條也是熱辣辣的上碟,實在大滿足\(^.^)/
啤酒炸海班
之後來的是兩碟意粉 <<香蒜辣椒意粉>>
這店的香蒜辣椒意粉真的做得不錯,
最愛的香蒜辣椒意粉
至於這碟是<<帶子意粉配藤茄醬>>
這也是我特別要求的菜式,
店家以藤茄(就是大大粒蕃茄上面有藤的那種)做成醬汁,
沒有添加茄膏,茄汁,醬汁也保留著蕃茄的鮮味,
酸酸甜甜,十分開胃,
半熟的帶子也相當彈牙,不消一會就清碟
車里茄帶子意粉
有時候吃東西不一定要大魚大肉,
能夠和另一半吃自己喜歡的食物,
就是最美味的一頓.
特別嗚謝K&K cafe的店主的準備,下次會再來的哦\(^.^)/

2014-12-17
Celebration
Anniversary
2014-10-22 1482 views
我本身住元朗,,,有朋友話呢到有間幾特別既cafe,,,於是黎high tea,,入面得一個待應,,所以要等一等,,叫左個pizza,,大約一隻手板既size,,超薄同超脆,,有黑松露既香味,,仲有我最愛既芝士值得一試!
我本身住元朗,,,有朋友話呢到有間幾特別既cafe,,,
於是黎high tea,,
入面得一個待應,,所以要等一等,,
叫左個pizza,,大約一隻手板既size,,
超薄同超脆,,有黑松露既香味,,仲有我最愛既芝士
值得一試!
黑松露pizza
2014-10-18
$45 (Tea)
黑松露pizza
2014-10-03 1132 views
聽說錦田開了個hello kitty農場,因此和家人特意來到錦田這裡玩一天在openrice找到這所私房菜館(還是cafe?)於是就來醫肚我們點了青口意粉,雞肉意粉和海鮮意粉每樣都很足料,而且也不算貴(~$65-75)雞肉意粉的忌廉汁很香濃,有很香的忌廉味,不會像茶餐廳般用金寶湯開汁藍青口意粉份量頗大,而且很彈牙,不像百佳那些半殼青口,食到牙都崩而海鮮意粉則很足料,有大蝦,龍利柳,魷魚,青口,茄汁甜中帶酸,很開胃想比我上一次在市區花了一百多塊元吃了個海鮮意粉,只有一些蚊型海鮮粒,這裡的海鮮意粉實在是超值了吃完意粉我們就點了餐飲我和太太點了即磨咖啡,女兒點了凍檸茶咖啡不錯,用的咖啡豆很靚,凍檸茶正正常常吧來之前看到下面有食評說這裡的食物價錢貴,不過食完之後我就改觀了我覺得吃東西是一分錢一分貨吧可能這裡的價錢是比附近的茶餐廳貴,但提供的份量和食材是較好的,唯一美中不足是這裡比較多蚊和樓底比較矮吧,還有這裡店員比較少,不過態度也不錯,希望有機會可以再來吧!
聽說錦田開了個hello kitty農場,
因此和家人特意來到錦田這裡玩一天
在openrice找到這所私房菜館(還是cafe?)
於是就來醫肚
我們點了青口意粉,雞肉意粉和海鮮意粉
每樣都很足料,而且也不算貴(~$65-75)
這裡的海鮮意粉實在是超值了
吃完意粉我們就點了餐飲
我和太太點了即磨咖啡,女兒點了凍檸茶
咖啡不錯,用的咖啡豆很靚,
凍檸茶正正常常吧
我覺得吃東西是一分錢一分貨吧
唯一美中不足是這裡比較多蚊和樓底比較矮吧,
還有這裡店員比較少,不過態度也不錯,
希望有機會可以再來吧!
藍青口意粉
蕃茄海鮮意粉
2014-10-01
$70 (Lunch)
藍青口意粉
蕃茄海鮮意粉
發現香港到處都是人,逼得實在透不過氣!今天決定到紅磚屋走走,那兒雖然不大,店舖不多,可是在寧靜舒服環境下,加上外國音樂,彷彿身處外國的小鎮!紅磚屋旁有一家cafe,裡面的佈置格局很不錯感覺像是台灣的cafe店!我和ABC仔點了下午茶:厚薯條配黑松露蛋黃醬-好吃度9/10多士•腸•炒蛋-好吃度 8/10 值得一試唷!這裡還有蛋糕賣唷,可惜吃得太飽了餐牌寫着人手嚴重短缺,忍耐等待之類的話大家就體諒一下店員的辛苦,欣賞一下他們的用心,享受一下環境吧!
發現香港到處都是人,逼得實在透不過氣!
今天決定到紅磚屋走走,那兒雖然不大,店舖不多,
可是在寧靜舒服環境下,加上外國音樂,彷彿身處外國的小鎮!

紅磚屋旁有一家cafe,裡面的佈置格局很不錯
感覺像是台灣的cafe店!
我和ABC仔點了下午茶:
厚薯條配黑松露蛋黃醬-好吃度9/10
多士•腸•炒蛋-好吃度 8/10
值得一試唷!
這裡還有蛋糕賣唷,可惜吃得太飽了

餐牌寫着人手嚴重短缺,忍耐等待之類的話
大家就體諒一下店員的辛苦,
欣賞一下他們的用心,
享受一下環境吧!

下午茶-多士*腸*炒蛋
2014-09-13
$50 (Tea)
下午茶-多士*腸*炒蛋
2014-08-04 950 views
朋友話未去過紅磚屋, 所以就帶佢去行下, 同食下野.當然呢間cafe我都未去過, 但已略有所聞, 評價當然係話貴得黎又唔好食咁啦.咁當然我係唔會齋聽, 而唔親身試既...始終口味既野, 就好主觀...所以我都走去一試...點知食物既質素係普通到普通...叫左兩個tea set...一個係蕉糖toast..另一個係好似薯條+魚柳一小件+蟹夾1小件+一件蝦仔....隻碟就大啦...d薯條十條都冇...個份量有點兒細羅....我唸出面茶記要食既, 同一樣既價錢, 應該會份量多一點...個蕉糖toast只係一個現成既醬, 冇投術可言, 而且d醬落得勁小..搞到好似冇咩味咁...=.='的確令人有點滴汗....而且場內的人都是上左年紀既公公婆婆...得一位年輕人幫手...雖然有某部分既佈置的確係幾靚, 但食物真係要加強下...我見佢既lunch set都成八十幾蚊一個...話平唔平...但要是佢既tea set都做到咁..咁我都唔會考慮食佢既lunch...因為要係呢個價錢, 我寧願去茶記到食....
朋友話未去過紅磚屋, 所以就帶佢去行下, 同食下野.

的確令人有點滴汗....

因為要係呢個價錢, 我寧願去茶記到食....
2014-08-02
$40 (Tea)
2014-07-23 1326 views
今日又到紅磚屋K&K餐廳一遊店員介紹了幾款新菜式給我們嘗試果然又有驚喜~英式炸魚薯條看似平平無奇原來炸漿用上啤酒調教,十分香脆,而魚柳也是用上較有魚味的青衣柳不會像龍利柳般得個滑字而雞肉蘑菇意粉也做得相當出色忌廉汁香濃而不會太重奶味,雞肉也煮得嫩滑肉醬意粉是用上新鮮豬肉和牛肉熬制醬汁充滿香濃肉味,蕃茄的酸甜度也剛剛好今餐相當滿意,廚師把平凡的食物發揮的淋漓盡致,十分抵讚
今日又到紅磚屋K&K餐廳一遊
店員介紹了幾款新菜式給我們嘗試
果然又有驚喜~
英式炸魚薯條看似平平無奇
原來炸漿用上啤酒調教,十分香脆,
而魚柳也是用上較有魚味的青衣柳
不會像龍利柳般得個滑字

而雞肉蘑菇意粉也做得相當出色
忌廉汁香濃而不會太重奶味,雞肉也煮得嫩滑

肉醬意粉是用上新鮮豬肉和牛肉熬制
醬汁充滿香濃肉味,蕃茄的酸甜度也剛剛好

今餐相當滿意,廚師把平凡的食物發揮的淋漓盡致,十分抵讚
英式啤酒炸魚薯條
雞肉蘑菇意粉
自家熬制肉醬意粉
2014-07-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
英式啤酒炸魚薯條
雞肉蘑菇意粉
自家熬制肉醬意粉
2014-06-13 1173 views
拍拖總是到市區感到有點沉悶來來去去都是行街,睇戲,食飯今天就來個親親大自然和女朋友到錦上路的跳蚤市場一遊經過半小時的車程來到這個名為紅磚屋的地方在入口處有一所沒有招牌的歐陸式小屋起初我們以為是拍照景點原來是一所低調經營的私房菜館!剛好我們有點餓,就進去打算吃點東西吧!當天店員推介了巴馬火腿卡邦尼意粉和蒜片辣椒大蝦意粉我們起初只是打算醫醫肚,所以就隨便點了這兩道菜等了一會兒一碟熱烘烘的意粉就被搬到我們面前原來是蒜片辣椒大蝦意粉難怪我們離遠就聞到那股香濃的蒜味意粉上鋪滿金黃色的蒜片看得出廚師細心的用慢火炸香蒜片才有這種效果吧!吃了一口!我們沒有說話,不過一兩分鐘,整碟意粉就被我們清碟了實在是太好味了!好味得說不出話來蒜的香,和微微的辣味配合的天衣無縫意想不到的是意粉上竟然有一顆顆新鮮三文魚籽!平時吃三文魚籽壽司總覺得很腥,可是這些三文魚籽卻帶有新鮮海水味!在旁的店員聽到我們在討論三文魚籽,便說這些三文魚籽是當天新鮮買的,而且是高級貨,所以沒有腥味他還向我們道歉說因為餐廳自家種植的新鮮香草剛好用完,因此只用了乾燥香草代替. 還說用餐後送給我們兩塊曲奇餅作甜品呢!隨後,巴馬火腿卡邦尼意粉也送到
拍拖總是到市區感到有點沉悶
來來去去都是行街,睇戲,食飯
今天就來個親親大自然
和女朋友到錦上路的跳蚤市場一遊
經過半小時的車程
來到這個名為紅磚屋的地方
在入口處有一所沒有招牌的歐陸式小屋
起初我們以為是拍照景點
原來是一所低調經營的私房菜館!
剛好我們有點餓,就進去打算吃點東西吧!
當天店員推介了巴馬火腿卡邦尼意粉和蒜片辣椒大蝦意粉
我們起初只是打算醫醫肚,所以就隨便點了這兩道菜
等了一會兒
一碟熱烘烘的意粉就被搬到我們面前
原來是蒜片辣椒大蝦意粉
難怪我們離遠就聞到那股香濃的蒜味
意粉上鋪滿金黃色的蒜片
看得出廚師細心的用慢火炸香蒜片才有這種效果吧!
吃了一口!
我們沒有說話,不過一兩分鐘,整碟意粉就被我們清碟了
實在是太好味了!好味得說不出話來
蒜的香,和微微的辣味配合的天衣無縫
意想不到的是意粉上竟然有一顆顆新鮮三文魚籽!
隨後,巴馬火腿卡邦尼意粉也送到我們面前
這碟意粉比起一般卡邦尼意粉多了一股咸香味
原來是廚師把少量巴馬火腿切絲與煙肉同炒
芝士汁相當香濃,但又不會太稠
這時間廚師剛好出去熱烘烘的廚師休息
我就大膽問他為什麼這碟意粉那麼好吃
他說坊間的卡邦尼意粉下了一整個蛋黃和大量芝士,令意粉變得相當稠身膩油
而他只下了半隻蛋黃,因此意粉變得香而不膩,而巴馬火腿則有畫龍點晴之妙,令意粉加了一層咸香
可謂色香味俱全!
特別一提的是,店中充滿home feel,店員都是兼職來幫忙的,有空的時候還會和我們聊天
這樣有人情味,食物有水準的餐廳, 相信香港所剩無幾吧
這一行真的十分滿足!
想不到在錦田效區也有這樣美味的食物!
以後真的要多多來這裡探索一下!

2014-05-31
$100 (Lunch)
2014-06-11 1108 views

經過半小時的車程
來到這個名為紅磚屋的地方
在入口處有一所沒有招牌的歐陸式小屋
起初我們以為是拍照景點
原來是一所低調經營的私房菜館!
剛好我們有點餓,就進去打算吃點東西吧!
當天店員推介了巴馬火腿卡邦尼意粉和蒜片辣椒大蝦意粉
我們起初只是打算醫醫肚,所以就隨便點了這兩道菜

等了一會兒
一碟熱烘烘的意粉就被搬到我們面前
原來是蒜片辣椒大蝦意粉
難怪我們離遠就聞到那股香濃的蒜味
意粉上鋪滿金黃色的蒜片
看得出廚師細心的用慢火炸香蒜片才有這種效果吧!
吃了一口!
我們沒有說話,不過一兩分鐘,整碟意粉就被我們清碟了
實在是太好味了!好味得說不出話來
蒜的香,和微微的辣味配合的天衣無縫
意想不到的是意粉上竟然有一顆顆新鮮三文魚籽!

隨後,巴馬火腿卡邦尼意粉也送到我們面前
這碟意粉比起一般卡邦尼意粉多了一股咸香味
原來是廚師把少量巴馬火腿切絲與煙肉同炒
芝士汁相當香濃,但又不會太稠
這時間廚師剛好出去熱烘烘的廚師休息
我就大膽問他為什麼這碟意粉那麼好吃
可謂色香味俱全!

這樣有人情味,食物有水準的餐廳, 相信香港所剩無幾吧

這一行真的十分滿足!
想不到在錦田效區也有這樣美味的食物!
以後真的要多多來這裡探索一下!

2014-05-31
$80 (Lunch)
2014-06-02 856 views
去錦田紅磚屋行街,感受下假日氣息,經過村口呢間家庭餐廳,即興入去試一試紅酒燘牛尾飯 -- 燘得夠淋入味焗豬扒飯 -- 即焗,要等一陣,但幾好食,用左鮮茄汁甜品係藍撻 -- 老闆話係自家製,限量供應,味道唔錯,不太甜
紅酒燘牛尾飯 -- 燘得夠淋入味
紅酒燘牛尾飯
焗豬扒飯 -- 即焗,要等一陣,但幾好食,用左鮮茄汁
焗豬扒飯
藍莓撻
2014-06-02
$100 (Lunch)
紅酒燘牛尾飯
焗豬扒飯