2010-12-19
今夜臀部又再痕癢,於是從港島去了深井食燒鵝。以前試過好多次陳記,d 鵝偏肥,多油。去過好多次裕記,情況比較好d,但又不至於要去咁遠食燒鵝;因為市區一d酒家都有佢o既水平,又或者個事實係:我連鵝同鴨都唔識分。所以今次去了裕記出面的能記,六點零去,無乜人,小貓三四隻,獲得熱情款待。三個人,點了二人B餐($238),加一個滷水鵝翼($48)同埋檸檬蒸元朗烏頭($88)。個餐包括:生菜豆腐鯪魚球湯:湯已放入了薑片,沒薑味,只得一片死鹹。例牌燒鵝一碟:有肉,唔肥,但唔熱,但無味。煎藕餅:我在超級市場買來煎的都應該好食過佢。炒時蔬:白菜仔一碟散叫的:滷水鵝翼:先唔好同北角阿鴻比,但同西灣河順興比,都起碼輸九條街喎。檸檬蒸烏頭:OK,但唔需要入到深井食蒸烏頭丫.....七點零,開始多人但仲未full house,開頭的熱情招待漸漸冷卻,食完的骨頭亦開始堆到堆填區咁高都無人理。裕記照舊車水馬龍,而我都明白今次賴了野;但唔緊要,錯一次就夠,下次無回頭就可以了。
以前試過好多次陳記,d 鵝偏肥,多油。
個餐包括:
生菜豆腐鯪魚球湯:湯已放入了薑片,沒薑味,只得一片死鹹。
例牌燒鵝一碟:有肉,唔肥,但唔熱,但無味。
煎藕餅:我在超級市場買來煎的都應該好食過佢。
炒時蔬:白菜仔一碟
散叫的:
檸檬蒸烏頭:OK,但唔需要入到深井食蒸烏頭丫.....