2019-10-13
適逢男朋友生日,當然要揀返間好餐廳慶祝一下🎂網遊左幾日終於有idea💡一於去試下我地都冇食過既正宗鐵板燒🥳一坐低我地就揀左個二人餐,侍應亦隨即端上沙律。沙律菜新鮮爽脆,芝麻醬略少但不影響整體感覺,兩片蓮莖口感特別,值得一試👍🏻侍應之後端上東風螺並解釋當日無蒸蛋,即刻失望左幾分鐘😫螺肉軟淋入味,大根無渣帶淡淡醬油味道。第一道菜係煎帶子。師傅習慣唔將食材煮得太熟,表面剛好煎到微微金黃色,中間仍然係半透明,咬入口時唔會覺得韌。先食右邊原味可食到帶子獨有既鮮味,之後再食左邊加左柚子胡椒醬既一半,味道又昇華左,胡椒味不重,加上柚子味確實令帶子既鮮味再往上提升。旁邊既雞冠藻沾上店家既醬汁也不錯👍🏻食緊帶子既同時師傅已拎出一個LC煲放於鐵板上準備炸魚。甘鯛魚既魚鱗炸過後非常鬆脆👍🏻👍🏻👍🏻雖然魚肉本身味淡,但底下既明太子忌廉汁味道有點過咸,令兩者冇好夾既感覺,如果醬汁稀少少,味淡返d 應該會更好。鮑魚用上新鮮南非九孔鮑魚,親眼睇住佢係鐵板上掙扎真係好唔忍心😣鮑魚肉質易咬,配上鮑魚肝醬味道更濃。當日用左本地龍蝦,師傅細心教路龍蝦要點樣放尿,估唔到黎食飯都有野袋落袋😆龍蝦肉彈牙,用上龍蝦頭刮出既龍蝦膏煎
一坐低我地就揀左個二人餐,侍應亦隨即端上沙律。
龍蝦肉彈牙,用上龍蝦頭刮出既龍蝦膏煎炒,再用火槍燒焦表面,一味龍蝦有齊視覺同味覺既享受。
多士煎到好香好脆,鵝肝又厚又大塊,入口即溶。蘋果醋汁帶香濃蘋果清香味,對減油膩感起左非常大作用,無左呢個汁相信係食唔到成份鵝肝多士。
日本和牛揀左五成熟,入口柔嫩,油香充斥住整個口腔。食到呢度已經90%飽,於是師傅就話飲左頭湯先,抖一陣再炒飯俾我地食~
湯用左鱲魚同岩岩既龍蝦頭龍蝦殼去煲,飲落有頗重既薑味。
炒飯用左頭先既和牛邊旁肥膏,洋蔥,甘荀,芝麻,九洲漬物高菜,更加入左沙律醬去炒。由於加入左沙律醬,炒飯額外多左一份油香和香甜,米飯粒粒分明。由於已加入高菜炒,師傅無加其他既調味,炒飯味道偏清淡,能清楚食到米飯甜味和油香。
食完炒雜菜後就到甜品沙糖甜多士,溶左既白沙糖混合左牛油包住脆多士既表面,就算好飽都係會將一條又一條既多士不停往咀裹面送😛
最後食埋柚子雪葩,岩岩既牛油沙糖帶黎既罪惡感又瞬間瓦解...真係來回地獄又折返人間😂
望一望時間原來已經食左三個鐘😱一邊欣賞住師傅處理食材同純熟既手法,竟然唔覺自己已經坐左咁耐,唔通呢個就係鐵板燒既魔力?