2024-10-31
筲箕灣呢一間多國菜餐廳嘅裝修非常得意,充滿住好多歐美童話風格嘅圖案同裝飾,俾人感覺好似置身於童話世界,非常適合喺度影相打卡。餐廳嘅菜式都相當吸引,以下係我推薦嘅幾款美食:### 蟹粉焗有殼扇貝伴忌廉薯蓉(3隻)扇貝新鮮多汁,焗到金黃嘅表面香脆可口,搭配滑順嘅忌廉薯蓉,一啖食落去超過癮!### 日式鐵鍋牛骨髓、鵝肝、雞蛋、牛柳飯呢個飯絕對係又好食又好睇,服務員會在客人面前現炒,過程中香氣四溢,未食已經流曬口水。牛骨髓的濃郁口感與嫩滑的牛柳搭配,加上鵝肝嘅香味,好邪惡但係真係好好食。### 熱台式水果茶呢個熱水果茶果味十足,好適合用嚟解膩。飲落唔會太甜,平時唔鍾意飲熱飲嘅我都忍唔住飲多兩杯。### 青提蘋果乳酪梳打呢杯嘢飲都係好適合用嚟打卡,上面用青提子鋪到一座山咁,青提蘋果同乳酪梳打嘅結合出乎意料嘅夾,推薦大家試下。### 芒果拿破崙層次分明嘅酥皮同香甜嘅芒果內餡,口感超好!特別嘅係,底部有一個轉轉音樂盒,童話感十足,非常適合打卡放ig。Dirty Skillet係一間充滿特色嘅餐廳,非常適合一家大細過嚟食,一邊享受美食嘅同事可以欣賞下佢哋嘅裝飾,快啲帶埋你嘅朋友過去試下啦!
### 蟹粉焗有殼扇貝伴忌廉薯蓉(3隻)
### 日式鐵鍋牛骨髓、鵝肝、雞蛋、牛柳飯
### 熱台式水果茶
### 青提蘋果乳酪梳打