2023-04-24 142 views
大排檔鑊氣小菜真係買少見少,位於官涌熟食中心「新肥泉海鮮大排檔」就係好有鑊氣嗰種,一坐低已經可以聽到風爐「逢~逢~」炒餸聲,淨係聽都聽得出鑊氣,成個廚房係開放式,可以睇到晒廚師炒餸嘅工架。我哋QR code落單,睇住師傅由執碼,到廚師落鑊炒,調味再兜均上碟,話咁快就炒咗碟鑊氣小菜嚟到我哋枱面,嘆為觀止。►砂鍋煲 ◉惹味薑蔥魚卜煲 $148上枱時香噴噴,用燒熱瓦煲上菜,熱辣辣滾到「滋滋」聲,火候十足,魚卜新鮮大大件,俾薑蔥蒜爆到好香又惹味,入口爽脆,膠質豐富,仲要有好多件,十分出色。►小菜◉豉油皇新鮮鵝腸 $138鵝腸色水夠,豉油皇味夠濃,用新鮮鵝腸比冰鮮更鮮味,鵝腸唔會好肥,部分帶有少少肥膏,入口爽脆,份量都幾多,有芽菜墊底。►海鮮◉招牌豉椒炒大蜆 $138食大排檔風味一定諗起炒蜆,鑊氣夠,大蜆同蒜蓉豉椒一齊炒,鮮甜惹味,好味到落手食。◉黃金魷魚 $148熱辣辣,聞到好香鹹蛋黃味,食落仲香,鹹蛋黃醬有起沙嘅口感,脆漿炸得鬆脆,魷魚保持鮮味彈牙,又係好有鑊氣,份量十足,好似食咗好多件都仲未食完。►粥粉麵飯◉頭抽乾炒牛河 $98雖知道要炒得一碟好嘅乾炒牛河,好考廚師嘅真功夫,更加需要講求鑊
惹味薑蔥魚卜煲

◉黃金魷魚 $148
頭抽乾炒牛河

►粥粉麵飯
◉頭抽乾炒牛河 $98
雖知道要炒得一碟好嘅乾炒牛河,好考廚師嘅真功夫,更加需要講求鑊氣。上枱時河粉仲冒煙,牛肉大片醃料入味,爆得焦香,入口夠腍有嚼勁。
頭抽味香濃,兜得均勻,河粉炒得乾身分明,透薄煙韌,加埋芽菜、韭黃、蔥炒得爽口,灑上芝麻更香,食到最後碟底都唔會有多餘嘅油份。

►酒水
◉黃老吉 $18
◉芬達橙汁 (樽裝) $10

有加一收費,今餐真正鑊氣十足,全部都煮得夠味,但又唔會話好鹹,調味適中,而且樣樣份量大,食到好飽都仲有得打包走。

#新肥泉海鮮大排檔
地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
2023-04-19
$256 (Dinner)
惹味薑蔥魚卜煲
豉油皇新鮮鵝腸