2024-11-23
今日同幾個同事嚟咗一間位於銅鑼灣嘅泰式餐廳 【阿閒泰】,呢度嘅氛圍非常輕鬆,而且保留住了泰國嘅經典風味,真系令人印象深刻!無論系地點、環境定系食物,都令人讚不絕口!✨首先嚟咗「烤原個椰菜花配青咖喱醬」 ,新鮮嘅椰菜花烤得脆脆啲,配上青咖喱醬,每一口都散發出淡淡嘅甜味同辛辣嘅氣息,真系令人回味無窮💯。接落嚟就系佢哋嘅「濃汁泰黃咖喱軟殼蟹」,強力推薦!🦀獨特嘅黃咖喱同軟殼蟹嘅完美搭配,營造出一種無法抗拒嘅美味,既濃郁又鮮香。清炒嘅方式更加凸顯出蟹肉嘅鮮味💛。當然,最後我哋不可能錯過傳統嘅「大蝦濃湯冬陰功麵」。湯底鮮美,大蝦燉煮得夠味,令人一試難忘💕。無論系深度仲系口感,都達到咗最佳嘅效果,令人食指大動🍜。無可挑剔嘅食物當然都唔少得一杯清爽嘅Lime Mojito。呢杯Mocktail令人感到甜而不膩,為完美的一餐劃上句點。🍹