2025-02-03
船渦係銅鑼灣一間主打蒸氣海鮮鍋嘅餐廳,將新鮮食材以蒸煮方式呈現,完美保留咗海鮮、肉類同配菜嘅原汁原味。從環境到食物整體體驗都係令人滿意嘅。餐廳以木質裝潢配暖黃燈光,有種舒適同放鬆嘅氛圍。每張枱都設有專屬蒸氣鍋,設計得簡單又實用,所有食物蒸煮嘅時間list哂出嚟,特別係唔洗同人share鍋,想食咩就放咩,更能享受蒸煮海鮮嘅樂趣!今次我地點咗兩個唔同價位嘅套餐:八府巡按套餐包括:沙律、炸餃子、芝麻雞翼、白蜆、蝦、北寄貝、鮑魚、元貝、扁蟶子、鮮魚片、龍蝦、蟹/蟶子王(二選一)、安格斯牛肉/豚肉片/雞腿肉(三選二)、三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)、蔬菜拼盤、甜品、南瓜粥底呢個套餐嘅海鮮選擇會更豐富一啲,賣相吸引之餘質素亦非常高。特別一讚係海鮮確實新鮮,蒸熟後完全冇腥味,白蜆、扁蟶子同北寄貝好鮮甜,尤其係白蜆,肉質滑溜。今日嘅鮮魚片係懵仔魚,魚肉嫩滑有魚油香味。鮑魚勁大隻又彃牙,同埋+$1可以叫多一隻真係唔可以錯過!龍蝦同蟹亦係套餐嘅亮點之一,肉質飽滿鮮甜有嚼勁,強烈感受到海鮮嘅原汁原味(龍蝦仲有膏!可以留返小小最尾撈粥食!)。肉類方面,安格斯牛肉牛味超濃郁,鐘意食牛嘅朋友一定
今次我地點咗兩個唔同價位嘅套餐:
八府巡按套餐
龍蝦同蟹亦係套餐嘅亮點之一,肉質飽滿鮮甜有嚼勁,強烈感受到海鮮嘅原汁原味(龍蝦仲有膏!可以留返小小最尾撈粥食!)。肉類方面,安格斯牛肉牛味超濃郁,鐘意食牛嘅朋友一定好鐘意。丸類方面三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)各有特色,皮蛋貢丸一咬開啲薑爆出嚟,算係一種surprise(?)。
九品芝麻套餐
包括:沙律、章魚燒、白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚、美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(三選二)、三寶丸、蔬菜拼盤,甜品、南瓜粥底
份量雖然較八府巡按少,但鮮味同質素同樣保持高水準。另外小食章魚燒外層脆卜卜幾好食!大蜆同樣鮮甜,蝦亦新鮮,我就咁用筷子都可以剝殼。美國肥牛雖然冇安格斯牛味咁重,但冇雪味有少少肥膏都算好食。好似我咁唔食牛嘅朋友唔洗擔心,豚肉同雞腿肉蒸煮後保持咗嫩滑嘅口感都唔差嫁!
蔬菜拼盤有粟米、冬菇、生菜、娃娃菜同南瓜等,我特別鐘意粟米同南瓜,因為明顯可以感受到食材本身嘅甜味,能夠平衡其他濃味海鮮同肉類菜式,食落清爽又解膩。
蒸氣鍋嘅方式將海鮮同肉類嘅鮮味發揮得淋漓盡致,食材質素高,尤其係鮑魚、白蜆、懵仔魚片等海鮮,表現非常出色。無論係家庭聚會定朋友聚餐都係一個令人滿足嘅選擇,值得一試!