2024-05-27
朋友醫院放工,不想走太遠便帶我到附近的居酒屋食飯,近着窗邊的單人位置擺放着一個迷你日曆和數隻小貓,別具巧思,同時播放着日語流行曲作背景音樂,即使一人到來也不感寂寞。巧妙地佢哋嘅餐具全部都係有雞泡魚喺度,十分可愛。點了原條成田醬炭火燒鰻魚飯和海鮮特濃魚湯烏冬兩個主食,刺身選了池魚,卷物則選了火炙北海道帆立貝蟹膏卷。率先登場的是鰻魚飯,除了飯面上的少許蛋花以外就沒有其他配菜,唯一的主角就是這條特長特大的鰻魚,讓人心無旁騖的品嚐。鰻魚沒有切開原條呈上,建議與同行友人從中對分,然後從頭部開始嚐起直至尾部。醬汁唔會過鹹令到必須要撈飯食,而因為佢係燒過,所以邊邊係有少少脆口而內裏十分軟熟,食得出每一部份的肉質和味道都略有不同,整體而言每部份均香口肥美。飯量不多,恰好地為迎接卷物預留了位置。佢嘅餐單上面有好多唔同嘅卷物可以選擇,而朋友就想試火炙帆立貝卷。一上菜嘅時候見到帆立貝燒得剛剛好,唔會話有過熟嘅情況,卷物中間有蟹柳青瓜等等嘅配料,同軟熟嘅帆立貝啱啱好有呢個對比,再配上蟹膏,豐富咗口感,每樣配料嘅份量啱啱好,唔會搶咗帆立貝嘅鮮甜味。蟹膏亦都唔腥。火炙卷物一冷了便失去它的靈魂,所以上菜時莫遲疑,趕
佢嘅餐單上面有好多唔同嘅卷物可以選擇,而朋友就想試火炙帆立貝卷。一上菜嘅時候見到帆立貝燒得剛剛好,唔會話有過熟嘅情況,卷物中間有蟹柳青瓜等等嘅配料,同軟熟嘅帆立貝啱啱好有呢個對比,再配上蟹膏,豐富咗口感,每樣配料嘅份量啱啱好,唔會搶咗帆立貝嘅鮮甜味。蟹膏亦都唔腥。火炙卷物一冷了便失去它的靈魂,所以上菜時莫遲疑,趕緊吃!
刺身選了池魚。果然不負期待,既薄且嫰。除了日常的醬油芥末外,還有一個特配的調料,一共可以有12種配搭。最主要佢哋條配好嘅醬汁係微酸,點過醬汁後,更能帶出魚嘅鮮甜味。而配上蔥,芝麻等等後又帶來另一方面嘅口感。一盤刺身十二片,與友人平分只有六片,所以每種吃法只能嚐到一至兩遍,有點意猶未盡的感覺,相信一人獨享一盤刺身會是更好的選擇!
為這天晚餐作結的是海鮮烏冬,份量十足,生蠔、帆立貝和海蝦三足鼎立,互不讓一方專美。值得一提的是每樣配料均只有一件,頗有「一期一會」的味道,每次到來每款海鮮只有一次品嚐的機會,也只有一次機會去決定品嚐海鮮的次序。這份讓人格外珍惜的海鮮烏冬,絕對是一人用餐的上佳之選。
服務員態度友善,不時為我們補添熱茶。不論是一人、二人或是多人同行,相信甚麼時候在這裏用餐都不會令你失望。