呢日行咗去長沙灣同朋友午餐飯聚,佢知道福榮街嗰邊開咗間🇪🇸西班牙餐廳「La Barra Tapas Spanish Restaurant」,於是佢就訂定枱同我撐枱腳。小店確實位置其實喺福榮街同昌華街交界,橙色嘅門面幾突出,而內裡面積雖然唔大,不過裝修就有花上心思,牆磚嘅民族風花紋好鬼靚😍。餐廳有提供午市套餐🍽,包括前菜、主菜、甜品同飲品,主菜則有三款選擇,定價由$158至$188不等,價錢喺呢區來講算偏貴呢。Fresh Salmon Fideo($158),店員喺三款午餐之中最為推介三文魚👍,佢話因為來貨新鮮,並且建議我哋試吓地道西班牙短麵條Fideo。雖然我唔係第一次食,不過喺香港有得食確係好難得。Fideo有啲似粉絲,加上拎去焗,所以帶點燒焦嘅口感,幾特別。由於麵條係短身,有機會令人以為廚師整到碎濕濕,但事實非也非也😉。主角三文魚柳長長一條🐟,煎得幾香口,而且魚脂滿滿,食落嫩滑多汁。魚香味配合埋特式香葉滲透於麵條之中,堅係惹味嘅。Grilled Spanish Spring Chicken with Asparagus($188),其實春雞何謂西班牙式整法我就真係唔知🙈,不過敢講佢
Fresh Salmon Fideo
Grilled Spanish Spring Chicken with Asparagus($188),其實春雞何謂西班牙式整法我就真係唔知🙈,不過敢講佢係色香味俱全。🐓春雞好的骰,肉質唔嚡,但就唔算厚肉。雞皮帶有香草味,烤得幾香脆。伴旁有清爽蘆筍絲同薯粒,本身以為後者係普通料,誰不知內有乾坤!🥔四方薯粒係千層方塊,薯仔經切成薄片後再混入雞蛋粉漿,然後逐塊疊起拎去焗製。如此複雜嘅製法能夠令薯仔昇華。
Grilled Calamari
Grilled Calamari,跟餐前菜有兩款,我哋兩款都要晒。🦑燒魷魚圈望落好似好乾身,不過食落感覺脆香,而且亦唔熱氣。伴旁有個秘製蒜蓉沙律醬蘸嚟食,微微酸,幾開胃。
Anchovy Salad
Anchovy Salad,🥗沙律造型好有驚喜,以一塊生菜裝住醋醃鯷魚、芝士、生洋蔥絲、鷹嘴豆、蕃茄粒、麵包糠、橙肉同三色椒等,整體味道層次豐富,亦為一貫乏味嘅沙律帶嚟新形象。
Croquette
Mushroom Croquette & Squid Croquette($15/粒Each),餐廳賣嘅可樂餅好抵食😍,$15一粒,有兩款口味。重點其實係好多人都唔太鍾意食炸物,如果一定要幾粒一客咁嗌,我就無興趣了。相反,呢度可以逐粒嗌就吸引好多。
Croquette
長身同黑色餡嗰粒係魷魚味,圓身配橙色醬嗰粒就係松露蘑菇味🍄。兩款味道各有千秋,但共通點係中間個餡味道好濃郁。磨菇香味樸鼻,另一粒則充滿濃黑墨汁,散發淡淡魷魚鮮香🖤。
Italian Gelato
午餐甜品係餐廳自家製嘅意大利雪糕Italian Gelato🍨,雪糕質感細滑,並無雪到過份冰凍。雲呢拿味道有啲似M字頭嗰隻牌子,幾好食。
Cava
飲品方面,除咗紅白酒同Sangria之外,其他都唔使加錢。店員推介飲Cava,佢話呢款係類似香檳嘅西班牙汽酒🥂。佢係白酒底,酒味亦較濃。
Hazelnut Latte
Hazelnut Latte,朋友飲凍榛子牛奶咖啡☕️,榛子味好香,聞落甜甜的,飲落甜度澀度適中。由於落咗牛奶,口感順滑。
總括嚟講,估唔到長沙灣竟然有正宗西班牙餐廳😜,食物質素優秀,環境服務令人滿意,我認為係顧客回頭率高嘅餐廳!我想下次晚市嚟食,咁就可以試多啲佢嘅Tapas喇。
2021-09-02
$200 (Lunch)
Grilled Calamari
Anchovy Salad