2024-02-24 190 views
終於捱過一星期,又到放假嘅日子。今日元宵佳節適逢港鐵有半價優惠,於是同女朋友計劃去咗長洲行吓。我哋遲起身,未食早餐;一落船先隊左個芒果糯米糍頂頂肚先,根住行過有個姐姐介紹食海鮮。佢話278有三個餸,海鮮小菜都可以,任揀。佢仲話送炒菜同湯。我哋見都多人食,姑且試吓。菜心同粟米羹係送嘅,另外我哋叫咗薑蔥鮑魚,粉絲蒜蓉蒸扇貝同清蒸䱽魚,另外叫多咗個白飯同啤酒。先講送嗰兩味餸,菜心都算鮮甜,而且份量唔算少。個粟米羹都算幾好味,每人有兩碗夠晒飽肚。蒜蓉粉絲蒸扇貝,係細粒啲,但係都新鮮;粉絲同蒜蓉都好味,而且有六粒都唔算少。薑蔥鮑魚每人都有兩粒,味道算唔錯。至於條蒸䱽魚,簡直係點睛之作,大條又多肉,蒸嘅火候啱啱好;條魚都好嫩滑。埋單共收327。我哋食得好開心,加埋個開陽海景,性價比甚高。食完嘢我哋經北帝廟上咗去北眺亭,行吓山沿途風景好靚,來回行咗一個鐘,輕舒腳頭夠晒寫意。