2008-08-28 149 views
開心係因為咪咪可以同架架食 lunch,可惜其實餐飯只係好一般。架架咪咪未試過一齊食小南國,所以都係點平時食開既麵類同點心,包括:羅漢素鵝($38),上海擔擔麵($35),小籠包(5隻)($30),紅油抄手(8隻)($30),椒鹽小黃魚(2條)($50)。另外,茶每位 $12,仲有碟酸菜,不過我地唔要,所以無計錢。羅漢素鵝:以為係炸既,點知係鹵水,幾鹹,同埋入量睇落好少,只夠兩人食,亦只係開胃冷盤,食左同未食無咩分別。上海擔擔麵:絕對係一人份量,可能一個人食會夠飽,但係我地兩個人 share。個麵無辣味,花生/麻醬極少,食食下點解個湯咁甜架?!凈係得擔擔麵既「形」,無擔擔麵既「味」。但係麵質唔錯,彈牙!小籠包(5隻):架架覺得都OK,皮算薄,每隻都有汁,夾落碗都唔穿,不過咪咪覺得普普通通,皮唔夠薄,大家意見有D分歧。紅油抄手(8隻):醬汁好小,最初以為辣辣地,點知道食落毫無辣味,加上唔係好熱,失望!椒鹽小黃魚(2條):從來無食過,好多檯都有叫,架架咪咪都試下,要兩條起叫。椒鹽味唔重,但係炸得幾甘香,魚肉嫩滑,魚皮香脆,用黎送飯會一流。雖然細細條,但係食完一條都好飽,25 蚊一條真係貴呢
開心係因為咪咪可以同架架食 lunch

椒鹽小黃魚(2條):從來無食過,好多檯都有叫,架架咪咪都試下,要兩條起叫。椒鹽味唔重,但係炸得幾甘香,魚肉嫩滑,魚皮香脆,用黎送飯會一流。雖然細細條,但係食完一條都好飽,25 蚊一條真係貴呢!

呢個 lunch 真係好貴,但係勁多人排隊/訂位黎食,可能都比較高檔次啦。如果以呢個價錢,去翡翠會好味D!

羅漢素鵝 紅油炒手
小籠包
椒鹽小黃魚
擔擔麵
$120 (Lunch)