2023-04-21
今日有人請食飯,開心一起去食半自助餐,難得人齊,值得記念。半自助餐也有很多選擇,冷盤,飽類,餐湯,水果,甜品……令人開心。有選擇困難的我,幸得好友一起分,才可以試到下腰西冷牛扒,扒大蝦,黑啤豬肉腸;香煎魚柳;烤英國豬柳扒配香蜜桃砵酒汁。首先係薯仔湯同鬆餅,估唔到咁好味,鬆餅唔易焗得外香內軟,唔駛加牛油都超好食。沙律菜種類多多,小心唔好唔覺意食飽咗。至於主菜就要慢慢讚一下烤英國豬柳扒配香蜜桃砵酒汁:份量十足,有兩大塊豬柳,而大廚功力強,烤得豬柳肉仲嫩而且肉汁豐富。不得不提蜜桃與砵酒勁夾。香煎雪魚柳:又係超大片魚皮烤得脆,魚肉則嫩滑,好奇怎樣做到。最後就是下腰西冷牛扒,扒大蝦,黑啤豬肉腸:牛扒烤得粉嫩易咬,蝦肉彈牙,肉腸香口。甜品則北海道牛乳最好味,有牛奶香味,又軟滑;藍莓芝士餅,芝味夠濃。謝謝,好介紹。
至於主菜就要慢慢讚一下
謝謝,好介紹。