2016-04-15
尋日係我嘅正日生日,男友問我想食咩,本身諗住叫男朋友煮返餐比我食,慳返啲錢,唔好出街食咁貴,但係.......男友嘅廚藝🙊um.....不如...都係睇下有咩想試同低食架啦!🙊🙊咁岩係網上見到介紹一間叫 <西餐大排檔> 。西餐但又大排檔,咁搞笑嘅 ,呵。睇openrice,無論環境、食物、價錢,都好似幾好喎 。就試呢間啦!☺入到去個環境都好有西餐廳嘅氣氛,因為燈光都係暗暗的 😂我哋兩個人叫咗一個最抵食嘅套餐$799 有海鮮拼盤黑松露蘑菇湯燒牛脷配蜜糖芥辣松露煮日本年糕主菜我哋兩個都叫左香燒牛肉眼仲有是日嘅精選甜品(藍莓芝士蛋糕),同埋送兩杯餐酒。不過我自己覺得杯白酒麻麻哋,所以我就叫左另外一杯無酒精嘅飲品,個名好得意,叫做亞熱帶少年。咁樣嘅價錢來計,個海鮮拼盤一啲都唔馬虎架!👍🏼美國生蠔好大隻....但係我平時都唔係好鍾意食生蠔, 所以就俾埋男友食...見到佢好快就食曬兩隻,問佢好唔好食,佢話好鮮味。 ( 對於我來講係好腥🙊不好意思,唔識欣賞)但係我最欣賞海鮮拼盤裏面嘅帶子同埋聖子刺身,呢兩樣對於我來講,就真係鮮味到不得了 ,好甜呀!蝦蝦又大大隻,鮑魚都不過不失啦!黑松
不如...都係睇下有咩想試同低食架啦!🙊🙊
入到去個環境都好有西餐廳嘅氣氛,因為燈光都係暗暗的 😂
我哋兩個人叫咗一個最抵食嘅套餐$799 有 海鮮拼盤
我哋兩個都叫左香燒牛肉眼
架!👍🏼
黑松露蘑菇湯-
真係好香濃嘅蘑菇湯, 啖啖都充滿菇粒的 。like 👍🏼
燒牛脷配蜜糖芥辣-
燒牛脷就好似係濃濃牛味嘅午餐肉 ,哈哈!
松露煮日本年糕-
上枱時,黑松露嘅味道已經芬香撲鼻;年糕軟硬適中,薄薄的每一片掛上松露白汁,感覺也不會太膩 !難怪呢味菜可以成為餐廳得獎之作👍🏼👍🏼
主菜香燒牛肉眼- 我叫左六成熟
厚身嘅肉眼扒,外皮燒香有濃濃的牛味 ,六成熟剛剛好。薯蓉同埋沙律菜配黑醋,沙律酸酸地好開胃 。個薯蓉都好好味,每口都食到薯仔嘅粒粒。👍🏼
到最後送上甜品嘅時候,哈哈,好開心呀!因為佢哋嘅員工都有同我講生日快樂。咁有心,服務質素當然唔使講,係好好啦!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
Ps : 買單之後佢仲俾咗張儲印花嘅紙仔比我,今晚呢一餐有四個印仔,集齊五個印花,下次幫襯就可以免費享用午市套餐一份 😝。 Happy Birthday Dinner !