2016-04-13 6083 views
朋友們請我🐽食生日飯,🎉今年16人去到 莆田利舞台。點解會揀呢間餐廳呢?!係因為我好耐之前去過福建省嘅莆田市,食過一樣野叫做莆田滷麵 😱。當時真係好食到想大叫出嚟,成日都好懷念呢種味道!係我上OpenRice 揀緊我想食咩餐廳嘅時候,竟然比我搵到< 莆田利舞台>呢間食福建菜嘅餐廳,即去睇吓佢個餐牌,有冇莆田滷麵呢樣野先。呵,有呀!😍 再睇下啲開飯友嘅評價都算唔錯,可以去試吓!我哋成16個人,咁梗係問吓佢有冇房間可以book 啦😝打去book位嘅時候,佢好清楚同我講,房間係需要最少$5000消費。okay 啦,我生日,我話事😂 因為我從來都冇食過,所以我事先有上去視察環境,知道本來房間係只有一張大台,最後我叫佢幫我換做兩張枱,分八個八個咁坐,莆田都冇托手踭。👍🏼😄16個人,叫到成枱都係好正常既🙊餸菜係數之不盡咁多......有冷盤:冰鎮苦瓜豬肝主菜:胡椒蟹莆田滷麵椒鹽豬手蠔餅栗子炆海參蒜蓉開邊蝦炒蜆紫菜豆腐羹菜心齋炸茄子豆腐皮芋頭鴨糖醋魚甜品:黃金紫薯泥紅棗糕(其實仲有好多餸都冇影到相,我就唔喺度講Lu 🙈)食左一片既冰鎮苦瓜配蜜糖感覺都幾清新豬肝呢我就唔食嘅,朋友就話不
朋友們請我🐽食生日飯,🎉

今年16人去到 莆田利舞台。

我哋成16個人,咁梗係問吓佢有冇房間可以book 啦😝

糖醋魚
糖醋魚
甜品:

紅棗糕

(其實仲有好多餸都冇影到相,我就唔喺度講Lu 🙈)

食左一片既冰鎮苦瓜配蜜糖感覺都幾清新

豬肝呢我就唔食嘅,朋友就話不過不失啦!

今餐我最滿意就係胡椒蟹同埋椒鹽豬手,胡椒蟹有香濃嘅胡椒味濃濃而不會太辣; 椒鹽豬手好惹味,皮脆肉厚。

蠔餅、蝦、芋頭鴨同埋炒蜆都不錯。

好啦,講下我今晚最期待嘅莆田滷麵,

黎到嘅時候,見到淨係有素菜,就知道同我喺福建食嘅唔一樣🙈

雖然話食落嘅味道唔一樣,但係我都覺得好食呀。滷麵係特色野係應該一試嘅

係...確實係比之前係福建食到嘅先入為主,但係回想返,味道唔一樣係因為係福建食嘅會加左海鮮,所以味道一定會豐富好多。

最後值得推介嘅就係甜品-黃金紫薯泥

濃濃嘅紫薯味配上南瓜醬汁好好味

Happy Birthday Dinner
2016-04-09
$450 (Dinner)
Celebration
Birthday