2011-09-11
係我阿哥介紹呢間餐廳嘅,佢話食過翻尋味,叫我响weekend同朋友去試吓. 不過阿哥叫我最好响星期日around 1200noon-1300pm去,因為呢段時間Daddyos開舖無耐,冇乜人,服務方面會周全啲.於是,約咗兩個friends晏周12點幾一齊去食, 諗住我地呢啲walk-in既可能要等位, 好彩唔駛, 得一個中年漢在睇menu. 一個女侍應生一見到我地3個, 就好有禮貌咁問我地幾多位? 本來我地揀坐角落位, 但係一坐就覺得好凍, 可能冷氣機開得太低温或者啲風吹正個頭. 嗰位waitress姐姐即刻提議我地坐另一個位(吧台嗰邊), 跟住我個fd就問佢可唔可以調校吓個冷氣機既温度, waitress姐姐就話好, 佢校完之後仲叫我地如果又覺凍既話就再調位.我地人少少, 只係叫咗poutine, 番茄蘑菇雞肉意粉同埋ham & cheese pizza(tomato sauce). Poutine就我而言做得極好, 薯條本身軟硬適中(滲咗肉汁會變軟), 大大條, 有較濃既鹽味, 同埋咬落去再咀嚼出唻既嗰種味道同質感好unique(唔好意思呢句寫得太abstract, 但真係形容唔到
我地人少少, 只係叫咗poutine, 番茄蘑菇雞肉意粉同埋ham & cheese pizza(tomato sauce). Poutine就我而言做得極好, 薯條本身軟硬適中(滲咗肉汁會變軟), 大大條, 有較濃既鹽味, 同埋咬落去再咀嚼出唻既嗰種味道同質感好unique(唔好意思呢句寫得太abstract, 但真係形容唔到). 啲薯條撈落煙肉芝士肉汁, 叉起條薯條, 連埋一大堆幼滑,香酥酥呈絲狀既cheese(我本身係超級芝士迷)同埋d滲咗入去既煙肉肉汁, 一食落去, 軟薯條既帶鹽味質感係一個base, 啲cheese咬落去好煙un, 同薯條+肉汁既tone好一致. cheese响呢個base上係一個可以獨當一面(响香味,質感方面)但唔會overshadow既角色, 同煙肉肉汁又surprisingly match. 响味覺上有多重層次, 食得好滿足~!!!
番茄蘑菇雞肉意粉, 意粉texture超級彈牙(食開spaghetti house同埋spaghetti 360, 佢地完全無得揮), 茄醬撈得均勻, 夠酸又惹味, 雞肉唔夠啲sauce同意粉咁搶但ok. 我呢生人最憎蘑菇, 但係呢碟意粉好味到令我不知不覺食埋佢地落肚. Ham & cheese pizza, 只能說愈簡單既菜餚其實愈要/顯功夫. 薄底pizza, 餅內一片片既ham, 表層係濃濃既cheese, 再灑咗啲芝士粉, tomato sauce酸到耳間有電流(我嗜酸, 所以我接受到), 但係成個pizza係fantastic!!!!!!!!!!! 不過個pizza太大件(成將枱gum大), 我地差啲食唔哂.
值得一提既係, waitress姐姐見我地無點drinks(因為我地覺得啲drinks既price唔係好抵), 就好體貼咁幫我地湛咗杯凍水. 响擺低poutine同埋pizza既時侯, 不停叫我地睇住熱呀睇住熱呀. 食緊嗰時, 佢會留意我地杯水, 睇吓駛唔駛加水. 我地3個開懷食到晏周兩點到先至埋單. What a wonderful lunch!!!
一定會再唻!!!!!!!!!^^