2023-04-22
放假想同男友chill下,搵啲樓上cafe靜靜地2人世界,上網搵左陣見到有呢間新開既Little Fresh Cafe and Bar,佢地旺角分店好評十分多,決心黎銅鑼灣呢間試下。地點好方便,就係Times Square後2條街既商業大廈上面。田園沙律。這是一道非常清新的菜式,新鮮的生菜、番茄味道非常開胃。意大利雜菜湯配蒜蓉包,湯的口感濃郁,湯汁中的蔬菜和香料味道豐富,蒜蓉包亦焗得脆口好香。火魔醉蜆,呢道菜係打卡必備,店員上菜嗰陣會將佢點火,場面非常之墟冚,食落肉質唔會過老,配埋蒜片一齊食更加可口,有畫龍點睛之用。香煎盲鰽魚配檸檬汁,盲鰽魚肉質細嫩,入口即化,而且沒有任何腥味。外皮既煎烤處理非常妥當,表面酥脆,內裡卻保持著魚肉的柔軟口感,非常出色。加上調配過的清新檸檬汁點,完全感受到了食材的新鮮。相比其他醬汁,這款汁非常清淡,不會掩蓋盲鰽魚的鮮美味道,反而讓盲鰽魚更加突出。拿破崙辣肉腸意粉,意粉煮得恰到好處,口感非常彈牙,而且拌上了辣味十足的拿破崙辣肉腸,味道非常香辣,讓人難以忘懷。士多啤梨果茶是我們點的飲品之一,這杯果茶非常清新,帶有士多啤梨的香氣和甜味,非常適合在炎炎夏日享用。朱
士多啤梨果茶是我們點的飲品之一,這杯果茶非常清新,帶有士多啤梨的香氣和甜味,非常適合在炎炎夏日享用。朱古力曲奇沙冰是另一道推薦的甜點,朱古力曲奇非常鬆脆,伴隨著甜美的沙冰,味道非常美味。
Little Fresh Bar and Cafe 係一間好值得一試既Cafe,他們既食物用料質素高,亦食得出廚師用心在食物製作上,而且價格亦非常合理。如果你經過銅鑼灣附近又想有個地方靜靜坐低chill下食野,不妨黎試下佢地既高質西餐同特飲。