1K
2021-12-28 1159 views
#荔枝角 @lanyangtaiwan🤶趁著聖誕假期, 到朋友的公司選購聖誕禮物🎁! 朋友話荔枝角 Lunch Time 好多人出街食晏, 叫我買外賣上公司食, 正好, 唔駛同人迫! 🙍‍♀️朋友係素食者, 佢話 #香港工業中心 地庫有間素食/純素食餐廳, 由祖籍台灣宜蘭羅東、70多歲的店主媽媽傳承阿公手藝親手製作的 "宜蘭家鄉味道" 主打自家製及不殺害! 叫我買比佢食🤪💁‍♀️據講, 當年阿公喺台灣的餐廳名字就是 「蘭陽食堂」! 🥟手作冬粉梅菜餃配油醋汁伴麵 $48 ~ 平常是配自家製五味醬或麻辣醬, 但朋友唔食五辛, 店主特意改為油醋汁! 麵條爽身煙靭, 餃子餡料豐富, 粒粒飽滿, 餃子皮薄, 好味! 最欣賞醃蘿蔔, 從未食過如此好味的醃蘿蔔🍵冷泡黃金蕎麥茶 $22 ~ 店主自家調配的茶包, 可重覆沖泡兩、三次, 好抵飲! 🍮最後店家送我一個米布甸, 糯米綿綿的, 有濃濃的玉桂香味, 好適合呢個寒冷的天氣!
#荔枝角 @lanyangtaiwan

TakeAway