2012-10-13
近日因事經常要出街食飯,但食來食去已經唔知仲有咩野新意,最後上 OpenRice 搵料,機緣巧合下來到森美餐廳。因為見資料寫住座位唔多,所以搭車途中打電話 book 位,接電話的女士好有禮貌,仲特別提醒我地去華都中心二樓,唔係網頁寫住的地下舖位。(好彩,否則可能摸門釘)我叫了鮮茄焗龍利柳飯,上檯時好香,因為面頭鋪了好多芝士。食落一D都唔「漏」,而且蕃茄新鮮,唔係平時焗到得番少少肉連住D皮那種。我加 15蚊改餐,再加 15蚊轉龍蝦海鮮湯。無諗過個湯會有忌廉拉花,好靚。可惜太肚餓,唔記得影相就飲完。阿媽就叫左蟹籽鮮蝦炒飯。每羹飯都有好多蟹籽,望落成碟都係橙橙地色,不過味道稍嫌鹹了一些,但不是要狂飲水那種。佢都加 15蚊轉套餐,選了雜菜湯,味道尚可。另一半要了套餐,羊架配意粉,有湯有甜品。阿媽讚羊架很嫩滑,我食了少少,都覺得好好味,水準拍得住酒店餐廳。甜品選了芝士軟餅,芝士味濃郁,就算單叫都只係 18蚊,好抵食。我同阿媽就額外叫了朱古力心太軟,亦都唔錯。臨走時老闆娘親自拉開座椅,而且笑容親切,為餐廳再加分。
臨走時老闆娘親自拉開座椅,而且笑容親切,為餐廳再加分。