2023-11-25
La Parrilla Steakhouse 中環 阿根廷菜一間鄰近中環大館的扒房,有環境有氣氛,味道亦非常可口,初初嘗阿根廷菜,吸引到我會再次幫襯,該店所有牛扒🥩均會經過7-14日熟成增加牛扒口感。阿根廷可以算係南美最好吃的烤肉王國,亦是世界牛肉產量最多的國家。 Focaccia:該店自家製的香草麵包,以香草、牛油及橄欖油製,表層再灑上一些芝士,麵包鬆軟香口。 Empanada de Carne Criolla:一種阿根廷牛肉餡餅,size比預想中細少少,但賣相飽滿。酥脆外皮包著香香噴噴的免治牛肉醬及香料,再配上側邊的蕃茄莎莎醬,酸甜再有少少微辣。 Garlic and Parsley Skinny Fries:薯條香脆帶有少少香草同蒜味,但驚喜唔大,見鄰桌的配菜Potato Au Gratin 吸引力大點,下次會選擇佢。 Argentinian T-Bone 500g:T骨牛扒取自牛腰脊部分,一邊係牛柳部位,一邊係西冷部分。牛柳位於牛腰脊內則肉質幼嫩,西冷則屬於牛前腰脊肉質有嚼勁味道濃厚。講返呢塊扒經過熟成令到佢更加juicy及更嫩口,medium佢有做到,牛扒驚
Focaccia:
Empanada de Carne Criolla:
Argentinian T-Bone 500g:
T骨牛扒取自牛腰脊部分,一邊係牛柳部位,一邊係西冷部分。牛柳位於牛腰脊內則肉質幼嫩,西冷則屬於牛前腰脊肉質有嚼勁味道濃厚。講返呢塊扒經過熟成令到佢更加juicy及更嫩口,medium佢有做到,牛扒驚過炭火燒烤,香味更濃密。牛扒再配上亦種醬汁,加上旁邊的鹽、黑椒,八種調味加原味,九種味道,太難選擇😱點算?當然全都要試。