2015-09-08 484 views
一直以黎,「黃枝記」俾我既感覺都只係以「賣麵」為主既老字號。直到今次幫襯之前,我都唔知道原來係有其他野食既!是晚一行人諗住黎個last minute既「快閃」飯聚,心諗呢度咁「偏(僻)」應該冇死啦,點知去到先發現裏面已經差唔多八成full!好彩黎得早咋,如果唔係要等位就大大鑊!餐廳位於中環士丹利街,由港鐵站「蘭桂坊」個出口行去對面娛樂行再行差唔多一分鐘就到。我相信有食過燒鵝、蒲過「老蘭」又或者去過馬會博殺既都唔需要我多講喺邊度啦!進入餐廳既時候要經過一條旋轉樓梯直通basement,沿途牆身掛滿黑白既舊照片,簡單介紹餐廳既歷史。短短幾秒既路程,令到我地彷彿好似walkthrough晒黃枝記由廣東至澳門,再到香港差唔多六十多個年頭既簡史!鮮蝦雲吞麵 ($38): 黎得呢度又點可以唔試下呢味起家既招牌菜呢?叫得「細蓉」個size當然唔會太大,不過居然有四粒大大隻既雲吞!每隻雲吞裏面更加有兩隻蝦,撈埋剛剛好唔太肥、又唔太瘦既豬肉一啖咬落去真係好爽口,正!麵身方面算唔錯啦,都幾爽口,但可能因為係全蛋麵既關係,同一般麵舖用鴨蛋整既麵有少少唔同,相對冇咁香,但亦都因為咁相對較為健康!炸鯪魚球 (細

鮮蝦雲吞麵
炸鯪魚球 (細) ($58): 鯪魚球炸到外脆內軟,絕對無撈味精同埋坊間成日食到令到個口漿住晒既粉,超正!值得一提既係蜆蚧,鹹鹹地之餘又隱約feel到佢果陣海鮮味,喺食鯪魚球之前點一點再一啖咬落去個感覺真係超正!
炸鯪魚球 (細)
士多啤梨咕嚕肉 ($88): 咕嚕肉炸到外脆內軟,炸粉既厚度剛好,食到外面脆脆地之餘又能夠鎖住肉汁,唔會「硬晒軚」咁。同一般用菠蘿整既醬汁唔同,士多啤梨相對黎講較酸,但入口時卻出奇地感受唔到酸既感覺,我諗應該係廚師喺調味到落左工夫,抵讚!至於D配料好似青椒同洋葱就一般般啦,不過索埋個汁之後酸酸甜甜咁非常之開胃。
士多啤梨咕嚕肉
馳名肉絲炒麵 ($85): 炒麵炸到脆卜卜,非常chunky口感極佳!特別值得一提係佢個茨汁,當炒麵索左D汁之後腍腍地既口感非常特別。菜心方面亦都食得出落足心機去整,應該係先用鹼水淥過,然後先同麵一齊去炒,所以能夠keep住青綠既賣相之餘亦都非常之腍,非常之易入口。

肉絲切得非常之幼,絕對無「鞋口」既感覺。建議最佳食法係先放一小拙麵落個碗到,再夾一條菜加一推肉絲同埋少少茨汁撈埋一齊,口感極佳!
馳名肉絲炒麵
柱候牛腩拼豬手 (雙拼) ($98): 牛腩炆得非常之腍同入味,令到牛既每一部份都充份索滿晒柱候汁,抵讚!至於豬手方面,個人覺得好似D骨稍為多左少少,而味道方面就偏向柱候多過南乳風味,唔通係因為索晒碟底既柱候汁?Anyway,整體感覺都叫做OK既!
柱候牛腩拼豬手 (雙拼)
總括黎講,呢度絕對係「more than just noodles」,非常適合三五知己既last minute聚會。就算係平時閒日夜晚,只要唔太晏去都非常大機會可以walk-in有位。不過,可能因為當晚坐喺地牢既最角落位既關係,電話網絡既接收稍為差左少少(我地試晒四個台加埋都係得五格!),所以要留意有機會miss左D電話同whatsapp呀!
2015-09-07
$130 (Dinner)
鮮蝦雲吞麵
炸鯪魚球 (細)
士多啤梨咕嚕肉
馳名肉絲炒麵
柱候牛腩拼豬手 (雙拼)
  • 炸鯪魚球
  • 肉絲炒麵