2018-02-21 210 views
之前去日本旅行,食過一間叫做「牛かつもと村」嘅餐廳,佢只係得吉列牛扒食,有兩個唔同重量俾你揀,食過之後念念不忘。由上年開始,見到香港陸陸續續有同類型嘅餐廳,都係以吉列牛來做賣點。咁就當然有做得好唔好之分啦!都試過兩三間,今次呢間我就覺得真係幾唔錯嘅!位置喺中環嘅蘭桂坊,店舖細細間,都係得幾張枱,感覺真係好似一間吧咁!今次我哋坐喺門口嘅吧枱位,望住出面嘅人來來往往嘅感覺都幾特別嘅!佢哋主要有六個唔同嘅餐俾你選擇,叫得Steak bar點會唔嚟食牛呢?我就揀咗吉列炸牛扒,大少就揀咗頂級板腱牛扒,其實係我貪心兩樣都想食所以最後就揀呢兩款囉另外我哋就加左一個小食,芝士粉薯條嚟過吓口癮!首先嚟嘅就係頂級板腱牛扒,除餐佢仲有一個沙律、麻醬豆腐同埋飯。呢一個牛扒真係好surprise !佢係啱啱好medium ,完全冇血水,而且係有非常香嘅牛味!即使唔點佢個汁,點小小鹽就已經完全調起個味!之後就到我個吉列炸牛扒,同日本一樣佢都係會有一個細細的爐仔比客人自己因應想要嘅生熟道佢煎一煎先食。個爐上面有少少牛油喺度,一放啲牛扒落去煎已經香到不得了!不過就略嫌呢舊牛比較多筋,如果唔係真係會更加加分!值得一提嘅

另外我哋就加左一個小食,芝士粉薯條嚟過吓口癮!

吉列炸牛扒
吉列炸牛扒

之後就到我個吉列炸牛扒,同日本一樣佢都係會有一個細細的爐仔比客人自己因應想要嘅生熟道佢煎一煎先食。個爐上面有少少牛油喺度,一放啲牛扒落去煎已經香到不得了!不過就略嫌呢舊牛比較多筋,如果唔係真係會更加加分!值得一提嘅係佢嘅飯係有加到日本嘅飯素,都幾惹味嘅!

芝士粉薯條

成日出到去食芝士薯條都係求其比少少芝士粉落去,但係呢度一啲都唔孤寒,睇幅相就知每一條都完完全全比芝士粉覆蓋着,芝士迷一定好鍾意啊!
2018-02-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
芝士粉薯條