2013-08-31 494 views
又喺一個月一次出尖沙咀返教會嘅日子,完咗崇拜我倆公婆拉埋舅仔同另一位教友,本來打算去老婆個飯堂「唯一」食上海麵,不過行到去厚福街,又突然改變主意,不如試吓隔幾個鋪位嘅「豪隍點心」,因為晌「唯一」唔多「襟」坐,而晌「豪隍」飲茶食點心,應該可以傾耐啲。雖然喺尖沙咀,商業加旅遊旺區,但時間尚早,都仲未夠12:00pm,反而頗靜。所以,踏入豪隍都唔多人,近門口嗰幾張枱仲喺吉嘅,啲客大多數揀坐入面嘅卡位,感覺唔使被路人經過晌櫥窗度眼望望,而我哋心態都喺一樣,同樣揀入面卡位。餐廳嘅裝修好簡潔,橫間白牆身,深紫色絨梳化椅襯灰色雲石枱;雖然個鋪位本身為長形,但勝在樓底夠高,所以空間感強。而且,牆上掛有唔少香港古蹟建築嘅黑白相片,好似我哋頭上嗰張就喺對住文化中心嘅香港青年會(YMCA)及隔離嘅半島酒店。依家好多食肆嘅餐牌都已經中英對照,更何況豪隍位處尖沙咀,又喺賣外國人好鍾意嚟到香港都想食嘅點心,所以佢張點心紙一面中文,一面喺全英,我就特別有興趣睇啲翻譯喺點寫,唔喺要捉人錯處,反而小弟英文幾水皮,當喺學吓嘢,何況有啲點心真喺好難譯,意譯又怪怪哋唔傳神,而音譯外國人睇完都未必明喺乜,感覺都幾有趣架!基本嘅

!基本嘅點心紙細細張,一版睇晒,分8大類:名廚捱介、即蒸點類、蒸腸粉類、砂窩蒸飯類、雲南米線、煎炸點類、精選甜品、飲品,超過50款食物供應,另外仲有張細紙仔有多幾款廚師推介。補充多少少,茶芥6:00pm前收$4位,之後收$5位,所提供嘅喺日本玄米茶,全日免收加一
。結果我哋點咗6個點心,一碟腸粉加個砂窩蒸飯。
豪隍叉燒包 $20
好奇怪,用得「豪隍」兩個字應該喺招牌嘢,長期供應嘅產品,但晌點心紙喺無列出嚟,反而晌另一張「廚師推介」嘅紙仔度搞,到。一籠有3個叉燒包,雖然叫「豪隍」,又喺「廚師推介」,但水準只喺一般,包身有啲黏牙,叉燒餡肥豬肉又唔少。
豪隍叉燒包
豪隍蝦餃皇 $15 / 兩粒

反而蝦餃做得有相當水準,餃皮既薄且透,睇到內裡蝦肉填得滿滿,而且夠晒大隻,咬落去啖啖爽鮮嘅蝦肉,真材實料無欺場
豪隍蝦餃皇
鮮竹牛肉球 $17

牛肉球亦食得出用料不賴,一籠有3球,墊有鮮腐竹,牛肉球加咗少少蔥粒同陳皮粒,食落隱約帶點幽香,牛肉球質感亦都彈牙唔死實,肉味不俗,值得推介。
鮮竹牛肉球
高湯鮮竹卷 $17
豬肉、甘筍絲、西芹絲以鮮腐竹包實連高湯蒸,雖然個高湯唔喺話鮮濃到曉飛,但細心嗒真吓,鮮腐竹經高湯浸透,個味道變得唔寡,有點鮮甜香味。餡料?好似變得有啲其次,哈哈!
高湯鮮竹卷
流沙奶黃包 $21

個包又真喺幾得喎,包身非常鬆軟,內裡嘅奶黃餡夠晒「流」,一咬澎湃湧出,食時要小心燙咀;而且以牛油、吉士粉、鹹蛋黃所做嘅奶黃,鹹香有致,甜度亦啱自己口味,兼且鹹蛋黃未壓至碎透,甚有起「沙」嘅感覺,正
流沙奶黃包
黃沙豬潤腸 $22
黃沙豬潤腸依家晌坊間都好流行,隨處都可以食到,不過做得好就唔喺間間可以。豪隍嘅黃沙豬潤腸又如何?小弟就俾個OK佢,佢啲豬潤起晒沙,證明夠新鮮,而且份量十足,抵食,但腸粉皮拉得厚,唔削,可惜亦都唔滑。而最出問題喺個外觀,一大幅腸粉皮拉好之後,整出嚟嘅腸粉闊度應該一致架,何解3條腸粉有長有窄
,雖然咁寫好似有啲挑剔,但真喺唔明喎!
黃沙豬潤腸
煎蛋牛肉飯 $26

砂窩蒸飯系列,共有6款選擇,揀依個皆因舅仔甚鍾意牛肉食品。砂窩細細,飯嘅份量約一碗家常飯碗份量,但估唔到牛肉冚勻晒飯面,亦都有一定厚度,肉質鬆軟,又加咗少少蕃茜吊吊肉香。最正喺隻「荷包蛋」喺流晒心
,將蛋黃撈勻啲飯,更香更好食
煎蛋牛肉飯
八寶鹹水角 $18
鹹水角外表炸得金黃,而且比起一般所見嘅鹹水角身形較修長。入口外層脆口而帶煙糯,不過,餡料少得可憐,近乎齋食皮嘅感覺。
八寶鹹水角
甜品只得兩款:杞子圓肉桂花糕及香芒布丁,同枱幾位都唔好甜嘢,得我一個啱,所以就無謂叫啦。整體豪隍嘅點心都有唔錯水準,個別點心仲帶嚟少少驚喜,大以列入翻兜之列
。另外,下午茶時段挺實惠,每日2:30-6:00pm,推出下午茶套餐,蒸飯 / 米線加1款自選點心賣$39,又或腸粉加1款自選點心賣$35,甚至2款自選點心嘅組合賣$31,又免埋$4茶錢,都幾划算呀
!溫馨提示,店家設有最低消費架,6:00pm前喺$30位,6:00pm後就$50位,午市就好易過,晚市就要埋單前自己睇睇砌夠數未!
$47 (Lunch)
豪隍蝦餃皇
鮮竹牛肉球