2017-10-12
今日去沙田探朋友,未夠鐘於是搵下食先!心諗入到沙田圍搵食,應該見唔到強國人唔駛爭位啦?好彩最後都無失望,呢到嘅侍應同客人都好斯文,好啱傾計拍拖!食嘢,當然唔止食食物,仲有氣氛啦!柔和燈光、清靜環境,呢個時勢邊到搵?有老婆大人數口精,計完數發現二人套餐抵食過散叫!有湯、有2個前菜,2個主菜,仲有2個甜品!首先嚟嘅係是日南瓜湯,夠熱又夠味,開胃!之後嘅前菜有各式冷盤同沙律,parmaham同三文魚好味!但要大力推薦嘅係主菜,我哋叫咗個牛扒同埋燒雞,牛扒要咗5成熟,上菜時熟度剛剛好!牛肉軟身多汁,一切就切得開!最驚喜係啲脂肪位,女孩子可能唔喜歡,不過呢個牛牛嘅脂肪唔韌,入口即溶!好香口,不過講真我都唔敢食太多XD燒雞都好出色,雞皮夠哂薄身,不過勁脆口!加上有香料口喺面,好有異國風情。仲要擺盤幾靚仔,一讚!不過作為甜品控,我就梗係留意tiramisu同cream brulee好唔好食啦!cream brulee忌廉同奶味比較重,而且個焦糖面一流,勁厚身落足料!但係我最愛都係tiramisu,好creamy好香濃!記得一叫!