2023-03-16
今日收工,相約喺銅鑼灣返工嘅朋友一齊食飯,朋友話近排凍返啲不如打邊爐🍲,上網見到呢間火鍋店環境裝修非常新穎,坐窗口位仲可以望到維港景色,決定一於過嚟試吓✨ 酸燙豬肚雞煲(半隻)$238唔想食咁辣,所以唔想食咁辣,所以酸燙豬肚雞煲係最好嘅選擇,我哋叫咗微辣,湯底酸菜味好重,就算當湯飲都唔會好重味精,湯底仲有大量豬肚,蒜頭,豬肚炆到好淋好入味,主角當然係個雞啦,雞肉嫩滑,唔會有雪藏味,就算滾耐左,雞肉依然咁嫩滑✨新鮮滑牛$118整得滑牛,當然要對牛肉質素好有信心先敢整,牛肉經過醃製,非常嫩滑,比起美國肥牛,鮮牛肉更值得一試✨四色餃子拼盤$68分別有魚皮餃,雲吞,韭菜餃,芹菜木耳餃,全部餐廳新鮮手包,非常足料,韭菜好香,雲吞最矜貴,裏面嘅蝦肉大大粒,爽口彈牙,芹菜餃好特別,木耳好爽脆✨脆晥腩片$78脆肉鯇有分厚切同埋薄片,肉質結實,清爽,脆口,腩片嘅部位油脂感突出,係最好食嘅部份,一啲魚嘅草腥味都冇✨隨變粉$28質感有啲似烏冬加薯粉,滑身又好煙韌,吸收晒湯底嘅味道,一流
✨ 酸燙豬肚雞煲(半隻)$238
✨新鮮滑牛$118
✨四色餃子拼盤$68
✨脆晥腩片$78
✨隨變粉$28
質感有啲似烏冬加薯粉,滑身又好煙韌,吸收晒湯底嘅味道,一流