2017-11-06
呢間日式料理雖然非常遙遠,如果唔系入去探朋友,我都唔會山長水遠,黎到呢度!因為朋友系呢邊住hall,已經好耐冇見過佢,我唯有去同佢gathering下。不過冇諗過,呢間餐廳咁隱世,佢嘅食物嘅質素同食材嘅新鮮度系咁高!我地真係食到津津有味!我地就採用慢慢行嘅方式,由兆康行左勁耐先去到!但因為系新界咁偏嘅地方,周圍其實都好黑下!建議如果冇咩事都咪行!我地兩個女仔真係心驚膽顫!去到個度,店鋪都幾大,雖然當時都有啲人流,但一啲都唔吵,好舒服!我地坐左陣,傾左陣,開始點野食!我地揀左好多野食!特地揀選呢幾樣出黎講下!天婦羅稻亭烏冬,我覺得系咁多樣野食中最好食嘅!首先,天婦羅嘅材料好豐富!而蝦系最為特別嘅!蝦即使經過炸嘅過程,仍然好滑好軟,食落口,外脆內軟,好好味!再配埋佢個天婦羅汁,真係一流啊!另外,全部天婦羅嘅炸粉都系完全唔厚,隨時仲薄過我塊面啲粉啊haha!而烏冬整得好煙un,好滑,好爽嘅口感,屬佳品!湯底亦好清,岩曬我口味!火炙三文魚腩亦系一個佳作!首先講下佢嘅三文魚腩,切得厚薄適中,燒得半生熟,食落口好滑,唔係全生個種滑,系有種系個口度融化個種滑!而且,我中意佢呢種系三文魚就三文魚,唔會
天婦羅稻亭烏冬
火炙三文魚(腩)
火炙三文魚腩亦系一個佳作!首先講下佢嘅三文魚腩,切得厚薄適中,燒得半生熟,食落口好滑,唔係全生個種滑,系有種系個口度融化個種滑!而且,我中意佢呢種系三文魚就三文魚,唔會加啲沙律醬或者芝士系面,咁先食到三文魚嘅味道。下面嘅飯糰好明顯系用左珍珠米,超級軟熟!而配埋嘅酸姜系用黎清新口部,食起壽司上黎可以更食得出最真實嘅味道!
玉子蛋卷
玉子蛋卷反而有失色嘅感覺!因為整得太硬,同平時食開個種有流心感覺嘅玉子蛋卷唔同,有點失望!但佢有個得意之處就系呢個玉子蛋卷系鹹嫁!平時食開都係甜嘅,呢個好有新鮮感!不過如果佢冇咁硬,相信會更好味!
軟殼蟹手卷
軟殼蟹手卷都不錯嘅!壽司嘅紫菜整得幾脆,即使入面放左飯同沙律醬,亦唔會捻左!而軟殼蟹就好脆,入面亦有蟹肉。手卷內有蟹籽、沙律醬同一些青瓜,令整個手卷嘅口感豐富了!
總括黎講,朋友今次冇介紹錯!真係不錯的餐廳!希望佢會系市區開多間,咁我就可以方便食到啦!希望到時仲可以keep到個質素,或者再好啲啦!