2022-07-15 138 views
假日到訪長沙灣呢間隱世西餐,入到去燈光柔和,感覺溫馨有情調🌳食物淨係睇擺盤已經有誠意,而且個套餐份量幾足,味道亦都有驚喜,想再回訪試埋其他主菜🤓▪️ 二人套餐 💲4881️⃣ 頭盤 - 凱撒沙律(7.5/10)因為同行友人唔食芝士,餐廳幫我地走曬芝士碎啊🧀️面頭鋪左少少Parma Ham片,而且沙律菜新鮮爽脆,加上沙律醬🫢2️⃣ 餐湯 - 是日餐湯 椰菜花湯(7/10)平時飲椰菜花湯可能會有粒粒口感,不過呢度既係打得幼滑,感覺Creamy同清淡🥣3️⃣ 前菜 - 意大利雲吞(7.5/10)厚度適中既雲吞皮,撈起黎都無散爛,包裹住滿滿既菠菜蓉同芝士餡,芝士鹹香尤其突出,有兩種汁可以揀,分別係蕃茄汁或者忌廉芝士汁,要左前者味道濃郁🍅4️⃣ 主菜 - 燒西班牙豬鞍配薯菜(7.5/10)豬鞍雖則厚身,但係依然鬆軟嫩口,保持到唔少肉汁,感覺都Juicy,而且有香草同椒鹽調味😛薯菜亦都幾有心思,有脆身香口既炸薯餅粒、炸薯蓉波、翠玉瓜等😚本身以為幾個圓圈係隻碟既花紋,點知原來係Wasabi芥末醬,估唔到食落又幾夾😎5️⃣ 主菜 - 香煎大蝦龍蝦汁手工闊條麵(7/10)大蝦只係得一隻,入口尚算爽彈,剩下就係蘑菇片,闊條麵軟身

▪️ 二人套餐 💲488

1️⃣ 頭盤 - 凱撒沙律(7.5/10)
凱撒沙律

2️⃣ 餐湯 - 是日餐湯 椰菜花湯(7/10)
椰菜花湯

3️⃣ 前菜 - 意大利雲吞(7.5/10)

意大利雲吞

4️⃣ 主菜 - 燒西班牙豬鞍配薯菜(7.5/10)

燒西班牙豬鞍配薯菜

5️⃣ 主菜 - 香煎大蝦龍蝦汁手工闊條麵(7/10)
香煎大蝦龍蝦汁手工闊條麵

大蝦只係得一隻,入口尚算爽彈,剩下就係蘑菇片,闊條麵軟身些許,掛汁效果唔錯,有陣陣龍蝦汁、蕃茄汁同同蒜片味道😌

6️⃣ 餐飲 - Fruit Punch(7/10)
Fruit Punch  + 芒果菠蘿乳酪沙冰

本身包Mocktail或者非咖啡類,呢杯有番石榴、士多啤梨、橙汁、菠蘿汁、梳打,會飲到頭兩者既味道為主,亦有士多啤梨同埋藍莓果肉🫐

6️⃣ 餐飲 - 芒果菠蘿乳酪沙冰(7.5/10) +💲26 (跟餐半價)

飲落以芒果味為重,又有少少乳酪味,甜酸度平衡得唔錯,後段沙冰溶左,就係綿密既奶昔咁,感覺比預期中輕盈唔膩🤫

🔎 整體評分(7.5/10)
凱撒沙律
椰菜花湯