2024-04-03
Mata Japanese Cuisine今次要介紹長沙灣廣場入面有一間日式居酒屋,呢間居酒屋位於3樓,一間表面好似平平無奇,其實係一間好高質嘅居酒屋,無論環境同擺盤都好精緻,我最鍾意係佢哋茄子大阪燒、和牛串同Wasabi Cocktail!長沙灣廣場好適合輪椅人士入去行街食野,呢間居酒屋都好方便輪椅人士,空間都算大,想飲返杯都可以嚟呢度嫁!前菜:中華沙律同醋漬蘿蔔(免費)(8/10)1.雜菜關東煮$88(8/10)呢個關東煮好適合素食人士食,有娃娃菜,大蘿蔔,蒟蒻,有年糕餡嘅百福袋,冬菇等!2.茄子大阪燒$78(9/10)呢個大阪燒出面係用米漿,但呢度就用茄子同蛋漿,食落唔會好滯,茄子代替米漿食落茄子味好出,蛋有好濃郁,真係好唔錯!3.叉燒醬和牛串兩串$98(9/10)呢個和牛串真係好食到不得了,肉質淋得嚟,表面搽咗薄薄一層嘅叉燒醬,少少甜又唔會蓋過咗和牛牛味,咬落和牛又好juicy,一申有3舊和牛,簡直超好食!4.味椒鹽玉子豆腐$48(9/10)呢個味椒鹽玉子豆腐炸得好脆,味椒鹽唔會過鹹,入面嘅玉子豆腐好滑,一共有12舊炸玉子豆腐!4.Mata Punch(Orange,pinea
前菜:中華沙律同醋漬蘿蔔(免費)(8/10)
1.雜菜關東煮$88(8/10)
2.茄子大阪燒$78(9/10)
3.叉燒醬和牛串兩串$98(9/10)
4.味椒鹽玉子豆腐$48(9/10)
4.Mata Punch(Orange,pineapple,cranberry,peach) $48(8/10)
呢杯Punch酸酸甜甜,飲完好開胃!
5.COCkTAIL(青)(Vodka,greenapple,pineapple,wasabi $98(10/10)
呢杯Cocktail真係好正,開頭飲落有青蘋果味同菠蘿味嘅酸甜,飲到最後Wasabi味道越嚟越有後勁,不過唔會攻上鼻,呢個cocktail係呢間居酒屋嘅招牌Cocktail,鍾意飲Cocktail可以過嚟試下,我大推比大家!
6.送花生酥兩件(價值$25)(9/10)
呢個花生酥係送比食客食,花生酥非常酥脆,入口即溶,花生味濃郁,原來用嘅所有食材都係來自日本,仲可以買走送禮添!
2人總共價錢$504,有加一服務費!
個人口味總評分:8.75/10
@mata_japanese_cuisine @maphk2021
地址:荔枝角長沙灣道833號長沙灣廣場3樓308號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#MataJapaneseCuisine #日式居酒屋 #香港美食 #長沙灣美食 #長沙灣好去處 #長沙灣廣場 #日本菜 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong