2017-04-02 164 views
處身於橫街窄巷的小廚,未必會識找到,好彩,從小就在筲箕灣長大,對這個地方總是認識的,何況是一間已出名以小菜,煲仔飯聞名的,又怎能錯過呢?其實,我來幫襯過了三次,總是食不厭的,想起那煲仔飯,就垂涎三尺。好野,自然多人去食,我帶表弟一家食過,都話唔知呢度有間正野,隨即第晚又來食過。午餐推出超值午餐,三日更換餐牌一次,總有一款合你胃口。鱷魚膠扣鵝掌~老闆親自介紹,初時都有些抗拒,因為從未食過有關鱷魚做菜的食物。放下抗拒,欣然接受!幸好接受,已愛上它了!鱷魚膠及鵝掌炆得煮剛好,稔中帶爽滑,比海參好食,咬落啖啖膠質,豐有骨膠原,鵝掌有嚼口。雞肉排骨煲仔飯~一定要食!煲飯都有五碗飯,足夠兩人食,上檯時,嗅到超香飯焦味,飯面鋪滿排骨雞肉,灑滿青蔥,增加香氣,飯粒夠乾身,粒粒分明,配上煲仔飯醬油,更可口,飯焦脆卜卜。胡椒鹹菜豬肚湯~用鹹菜帶出湯底鮮甜味,豬肚唔係幾稔,有小小韌,有嚼勁,胡椒味濃郁,喝落開始有辣味。
午餐推出超值午餐,三日更換餐牌一次,總有一款合你胃口。
放下抗拒,欣然接受!
雞肉排骨煲仔飯~一定要食!