2020-06-21 543 views
早排喺旺角街市買餸見到有新店開張,位置喺深圳街,有少少隱蔽,主打點心同蒸飯,今日買餸前同媽咪嚟嘆茶。點心選擇唔少,大致上同一般茶樓差唔多,仲有優惠價點心孖寶,而且只收六蚊位嘅茶錢,唔使加一,非常化算。除咗點心之外,仲有各式各樣嘅砵仔飯,我哋嘅座位對面有位老人家食緊豉汁蒸魚食得津津有味,非常吸引。牛肉腸非常足料,腸粉拉得非常薄,口感好滑溜。牛肉餡料非常多,而且牛肉味濃郁,配上芫荽同蔥末,食多兩件都唔覺得膩。鴛鴦燒賣就最適合二人世界,一次過滿足兩個願望,一邊係鮮蝦燒賣,另一邊係牛肉燒賣,兩款都好新鮮,各有千秋。棉花雞份量足,雞肉嫩滑鮮味,冬菇亦夠哂軟腍入味。豬皮非常厚,吸收哂湯汁嘅精華,口感亦好鬆軟。蒸飯份量唔細,肉餅比例亦算多,相當抵食。肉餅夠惹味,餸飯一流,但面頭嘅土魷粒就略嫌淡咗少少。西生菜份量好大,油份夠,入口新鮮爽脆。飲茶當然唔少得我最愛嘅薑汁千層糕,千層效果好平均,賣相唔錯。食落薑味夠香濃,而且甜度適中,口感煙韌有彈性。芒果布甸賣相撲素,但味道唔錯,芒果味夠重之餘仲加入新鮮芒果肉,真材實料。呢度嘅點心真係超抵食,兩個人食到捧住肚皮走都只係百幾蚊,平時上茶樓冇二百幾都唔使指擬落樓

香茜牛肉腸

牛肉腸非常足料,腸粉拉得非常薄,口感好滑溜。

鴛鴦燒賣

北菇棉花雞

棉花雞份量足,雞肉嫩滑鮮味,冬菇亦夠哂軟腍入味。
北菇棉花雞

豬皮非常厚,吸收哂湯汁嘅精華,口感亦好鬆軟。
土魷肉餅飯

白灼西生菜

西生菜份量好大,油份夠,入口新鮮爽脆。

薑汁千層糕

食落薑味夠香濃,而且甜度適中,口感煙韌有彈性。
香芒布甸
呢度嘅點心真係超抵食,兩個人食到捧住肚皮走都只係百幾蚊,平時上茶樓冇二百幾都唔使指擬落樓,而且食物質素亦非常好,即叫即蒸夠新鮮,上菜速度又快,又何必同人迫茶樓呢?

$80 (Tea)
鴛鴦燒賣
土魷肉餅飯