2021-06-29
叁嘗座落天后大街 但其小小嘅鋪面卻很易被人忽略 店鋪雖小 不過裝潢十分別緻 天花板掛起一串串吊燈花海🌸 好啱女仔打卡💕另一邊則有以霓虹燈製成嘅餐廳名字——Sheep and Pig 呢個英文名原來係3位創辦人嘅姓氏 好有意思💪🏻 餐廳Menu封面亦印上3位男孩嘅背影 紀錄3人之間嘅好感情🙌🏻除咗門面靚之外 啲嘢食嘅賣相都好吸引😍我哋嗌咗餐廳嘅招牌菜「叁嘗卷」 ($128)一上碟就被擺碟驚豔到 就連沙津醬都掃得咁靚 有少少fine dining嘅感覺🤣用粉紅色豆紙製成卷物 內有炸蝦 牛油果 同埋吞拿魚 再點上兩旁嘅沙津醬 好食😍日式咖哩吉烈豬排飯 ($68)豬排炸得相當鬆脆 咖啡汁味道亦不錯 可惜飯有少少硬 但晚市以呢個價錢嚟講仍然係好抵食😋海鮮大蝦番茄意粉 ($118)番茄味道勁濃郁 啱晒好鍾意食番茄嘅我❤️ 除咗爽口嘅大蝦之外 仲有青口同埋鮮魷 味道同醬汁好夾 食到冇停口🤣
除咗門面靚之外 啲嘢食嘅賣相都好吸引😍
我哋嗌咗餐廳嘅招牌菜「叁嘗卷」 ($128)
日式咖哩吉烈豬排飯 ($68)
海鮮大蝦番茄意粉 ($118)