2024-02-23 1810 views
新年食團年飯,梗係要食中菜。今次揀咗朋友介紹嘅依間順德私房菜試吓。入到嚟,依一間私房菜有好多間房,坐得好闊落,傾偈都好舒服,唔會好似啲普通酒樓咁嘈。🥢杏汁燉白肺湯首先,我哋飲咗一個杏汁燉白肺湯,一個我好鍾意嘅養顏滋補湯。呢個湯燉到奶白色,好足料,有好香嘅杏仁味,非常香甜清潤。🥢冰鎮鮑魚鮑魚好彈牙,唔腥,食落口好鮮甜,唔點Wasabi豉油都好正。🥢醬爆黃金蝦多士蝦多士鋪有厚厚一層鹹蛋黃醬,鹹香惹味。加埋新鮮炸起嘅蝦多士,真係十分邪惡嘅人間美食!🥢順德煎釀鯪魚食完蝦梗係要食魚,就係食順德名菜。上菜嗰陣,原本以為食原條煎魚,點知內有乾坤!鯪魚肉好彈牙,加上外面煎到香脆嘅魚皮,食落口感更上一層樓。🥢蝦乾魚肚燉芥菜食完啲濃味嘢,當然要食返清清哋嘅菜。芥菜好清甜,而且煮到好腍。魚肚都唔腥,食落爽口,加埋清甜嘅魚湯,消濟一流👍🏻🥢 XO醬海鮮炒飯呢個炒飯海鮮配料都算多,而且炒得好乾身,加上微辣嘅XO醬,每啖飯都好香口!屋企人食完都讚不絕口。🥢蛋白杏仁茶甜品成為我今晚最愛😍 蛋白好滑,杏仁茶好香,成個糖水甜而不膩,一個非常滋潤嘅糖水,為今晚做一個完美嘅總結!

🥢杏汁燉白肺湯

🥢冰鎮鮑魚