7-8年前響牛頭角返工,每次食晏都係去附近茶記,貴又唔太好食,有次行遠啲,見到牛下有熟食中心,入去睇下先,見到鑑記粥品,見天氣熱覺得食咗會仲熱,而且粥,腸粉,都早餐食啱啲(之後有去食過,佢都好味又經濟,好像之前已經寫過食評)之後見八記,有好多人叫碟頭飯,炒粉麵,我也見人叫咗碟越式米紙卷(正確叫春卷定粉卷?),炸雞翼(呢個佢冇寫出店面的)越式粉卷都仲有張相片掛出來,當時係夏天,唔太我點了酸辣湯雲吞同越式米紙卷,雲吞係正宗上海菜肉雲吞,大大隻,多菜多肉,啲肉又唔會嚡(有時去啲上海店食的雲吞都冇咁好味)酸辣湯夠酸夠刺激,個湯的稀稠度啱啱好,其實就咁食呢碗嘢已經夠飽,但我冇改錯網名嘅,食唔停口,咁樣我點會滿足,食埋越式紙米卷先得,包都大大碌,裡面有生菜大蝦,金不換,蘸埋個紅椒蒜蓉酸汁,非常清涼消暑,之後我都仲有再去試上海排骨粗炒,(好有鑊氣,調味又好,因為總覺得佢有秘制調味,外面食唔到呢隻味)乾炒牛河,炸雞翼,西多士,檸茶,奶茶都唔錯,不過呢幾年見佢的食物淡味咗,同少油咗(可能遷就返少油少鹽的飲食文化)香味係差咗少少,不過都唔會令我唔再嚟嘅!因為不是街坊,我要去開淘大先會尊登行來呢度食!