2021-09-14
中環除咗係商業集中地,亦都係美食嘅集中地, 地鐵站五分鐘路程就可以到到嘅築地日式料理店, 絕對係假日好去處。 適逢今日星期六,諗住食完午餐去附近嘅景點PMQ行, 所以就嚟到佢附近呢一間特色食肆。 成間舖頭好友日本情懷, 無論係牆上或係檯面都貼住好多 動漫海報,絕對係打卡熱點。 而且餐廳環境舒適, cp值又高, 絕對係同朋友聚會嘅好地方。佢嘅午餐定食十分抵食我哋揀咗兩個午市套餐。 極上三色丼定食, 有帶子,三文魚,魚籽同油甘魚,刺身十分新鮮, 帶子飽滿鮮味, 三文魚同油甘魚亦都好鮮甜,配壽司飯食,絕對一流, 而且份量足料大碗,刺身亦絕對唔係得幾件, 十分抵食。原條蒲燒鰻魚飯定食, 鰻魚飯好多日式店都有,但係呢間竟然係原條嘅蒲燒鰻魚咁就好少見,通常其他食店都係畀兩三件, 而且收費亦都十分貴,但呢間就超級大條,十分抵食, 鰻魚汁亦都十分鮮味,配飯食絕對一流。跟餐仲有每人一碗味噌湯, 味道亦都唔錯。除咗定食套餐我哋仲叫咗一個小食, 就係豬軟骨串燒, 豬軟骨較多剛剛好,而且十分脆口, 十分值得推介。
跟餐仲有每人一碗味噌湯, 味道亦都唔錯。