2022-12-21
2022年12月7日 星期三今晚收工之後同老婆去咗尖沙咀行街拍下拖,行到去佐敦開始見肚餓,於是就開始搵餐廳咁岩行過呢間餐廳,見到無論燈光同裝修,都好有中國色彩,抱住一試無妨嘅心態就上咗去上到去發現地方都幾闊落,有幾張大枱,而且仲有VIP房添,好適合一大夥人食飯,都夠晒乾淨企理睇返餐牌,菜式當然係粵菜,有好多菜式可以選擇,仲可以配合埋啤酒有套餐價,價錢唔算太貴,我哋一共叫咗幾個小菜,再加一碟米粉,店員都話應該夠食等咗大約10分鐘左右,首先嚟到嘅係炸BB乳鴿,炸得好香脆,而且好夠味,唔需要點准鹽都可以食得出本身嘅味道,而且肉質好鮮嫩,外皮又脆卜卜,好快已經俾我哋清晒,老婆連乳鴿頭都唔放過添之後有椒鹽溫室南瓜拼牛柳粒,完全冇諗過牛柳粒都可以炸,仲要炸得幾香口,肉質唔會過硬,至於溫室南瓜食落去好香甜,同炸蒜一齊食好惹味再黎有冰梅欖角骨,第一次食,冇諗到冰梅同欖角都可以煮埋一齊,食落去酸酸甜甜,用嚟送飯一流,而且肉同脂肪嘅比例好平均,骨都唔算太大舊,好容易就食到跟住有啫啫芥蘭煲,成個煲咁上,打開蓋嘅時候熱辣辣,煮得好有鑊氣,芥蘭係爽脆嘅,而且食落去唔算太鹹,味道啱啱好最後有家鄉炒米粉,份量足夠兩
最後有家鄉炒米粉,份量足夠兩個人食,米粉炒得好乾身,而且裏面有好多配料,加埋辣椒醬一齊食更加滋味
成個餐都食得好滿足,冇諗過佐敦既呢啲街頭都食到咁高質素嘅中菜,好有驚喜