2023-10-25
今日同媽咪行新世紀廣場,望入去一間賣服裝嘅店鋪時,竟然見到入面疑似有間cafe?!咦!行入去睇下,原來真係cafe嚟喎!事後search返先知,呢間鋪頭唔止賣名牌衫,仲有好多生活百貨,當然包括此日本過江龍cafe,一站式解決大家嘅生活所需,幾好諗頭!Cafe嘅格調同百貨店嘅純白簡約風格不同,以粉紅色為主調,配上低調又高級嘅深藍色座椅,加上會變色嘅燈光,非常有特色。除此之外,cafe後方還有一幅擺滿了一盒盒茶葉🫖嘅打卡牆,極之壯觀!見到餐廳做緊Matcha Latte🍵 買一送一優惠,我哋就嗌咗2杯少甜熱Matcha Latte ($52)試試~抹茶味道非常濃郁,回甘味重,餘韻悠長,係茶控就絕對不可以錯過!我哋又揀咗兩款好靚嘅甜品——🍵抹茶歌劇院 Forest Fairy($78)同🍫三重朱古力蛋糕 Triple Storey ($78)就如抹茶歌劇院嘅英文名字"Forest Fairy"一樣,以甲蟲🐞朱古力、楓葉🍁、食用花及水果作擺盤,再灑上抹茶粉,綠意盎然,非常美麗😍😍我對歌劇院嘅印象係味道濃郁、食落飽腹感較重,但呢款抹茶歌劇院口感輕盈,味道如擺盤般清新,令我眼前為之一亮🤩😆三重朱古
事後search返先知,呢間鋪頭唔止賣名牌衫,
仲有好多生活百貨,當然包括此日本過江龍cafe,
一站式解決大家嘅生活所需,幾好諗頭!
Cafe嘅格調同百貨店嘅純白簡約風格不同,以粉紅色為主調,
配上低調又高級嘅深藍色座椅,
加上會變色嘅燈光,非常有特色。
見到餐廳做緊Matcha Latte🍵 買一送一優惠,
抹茶味道非常濃郁,回甘味重,餘韻悠長,
係茶控就絕對不可以錯過!
我哋又揀咗兩款好靚嘅甜品——
🍵抹茶歌劇院 Forest Fairy($78)同
🍫三重朱古力蛋糕 Triple Storey ($78)
就如抹茶歌劇院嘅英文名字"Forest Fairy"一樣,
以甲蟲🐞朱古力、楓葉🍁、食用花及水果作擺盤,
再灑上抹茶粉,綠意盎然,非常美麗😍😍
我對歌劇院嘅印象係味道濃郁、食落飽腹感較重,
但呢款抹茶歌劇院口感輕盈,味道如擺盤般清新,
令我眼前為之一亮🤩😆
三重朱古力蛋糕賣相十分精緻,猶如一幅畫,
蛋糕用上牛奶朱古力、榛子朱古力以及白朱古力製成,
面頭再鋪上炒過的nuts,味道甜而濃郁。
P.S. 見到幾枱客人都order咗泡芺嚟食,
先發覺我哋走寶了!可惜甜品胃已再沒空間,
只好留待下次再試~