2010-08-08
估唔到原來商場入面有間酒樓,lunch 無咩人,枱密度唔算高,算坐得幾舒服,靜靜地最鍾意,唔會太嘈又有電視睇,出品味道大眾化,價錢合理 ~白烚菜心,都好新鮮,烚得剛好又鮮嫩,無煮過時間,點淡豉油食,清清地,good。百花釀魚肚,但完全唔覺有釀既動作喎,只係兩舊墨魚丸放係啲魚肚上面囉。墨魚魚彈牙味鮮,幾好食。魚肚偏硬身但口感爽,唔夠腍同棉滑。總括黎講清清地都唔錯。炆茄子,如果可以再炆腍啲更好,使到茄子肉完全軟化最好食,加左啲木魚同豉油調味,味道可以啦。香芋春卷,一向我都唔食芋頭,初時食唔出係芋泥,味淡,無咩香味,所以食唔出。餡料九成係芋泥,食唔到特別有其他配料,食到有啲肉碎囉,點啲喼汁同吃,酸酸地又炸得香脆,味道無咩特別,可以啦。蟹籽燒賣,都算做得唔錯,豬肉蝦同肥豬肉比例都掌握得到,都唔會有肥膩感,肉香蝦爽,口感有啲散,無蟹籽味,都算合格。四寶雞札,用上雞柳、魚肚、冬菇及火腿,大路滿意,魚肚夠腍又棉滑,索晒啲精華,好味。乾冬菇大件味鮮又濃且爽口,好食。腐竹皮有啲乾,放左一段時間,可以再做好啲。荷葉飯,食唔到荷香味,飯好濕,豉油味蓋過所有味道,太濃。炒得唔香又唔均勻,又無咩配料,味道好寡,
荷葉飯,食唔到荷香味,飯好濕,豉油味蓋過所有味道,太濃。炒得唔香又唔均勻,又無咩配料,味道好寡,似齋豉油炒飯,試左兩啖已唔多想食。放入荷葉前必須炒得比平時更乾身、花更多時間,因蒸既時候會吸收大量水份,蒸得太耐的話,飯又過濕、腍劈劈;蒸得時間短,又無荷葉清香味。