2018-07-01 518 views
愉快地等待著美女出現,每次都早點到達,先等位先打點一切,心滿意足。被安排到最入的臉壁位,心情好無所謂。最想食豚骨湯菠菜,不幸地賣晒,真係非常人氣好受歡迎喎。唯有轉食一風堂爆烈豆腐,無湯字既?唔係湯嗎?睇完 menu 悶悶地,八掛下檯面調味料。嘩,居然有芽菜任食,最衰我唔食芽菜架呢。仲有醃海藻、原粒生蒜、即磨芝麻、七味辣粉、胡椒粉、豉油,好多款喎。美女還未到,嘆杯冰凍啤酒順順氣。竟然買 1 送 1 咁爽?Asahi 加冰杯夠晒凍,正呀﹗炸紫菜墨魚鬚,油淋淋反晒光,炸漿鬆散,好采裡面墨魚鮮甜嚥韌,紫菜味就食唔到喇,一試無妨。南蠻雞,賣相未算吸引,新鮮出爐熱騰騰,大大舊外脆而內裡肉嫩肥美多汁,醃味可口,其貌不揚十分意外。黑松露汁一風堂餃子,大量蔥大量薑,但我唔食架。另上的黑松露汁嚐不到半點黑松露味,算吧。餡料塞得滿滿,脹卜卜靚靚仔仔,底脆面黏黏的餃皮,包著大量甜美豬肉,不乏肉汁,罕有好食的餃子。一風堂爆裂豆腐,砂鍋熱騰騰噴住煙送上,百福滑豆腐來的喎,超嫩滑散發豆香,香辣無比滑嘟嘟好好味。有類似媽咪麵點綴,咁得意既?連湯連豆腐掃入口,好食到不得了,清得一乾二淨一滴不漏。如果撈飯食,必定兩三碗走

一風堂爆裂豆腐,砂鍋熱騰騰噴住煙送上,百福滑豆腐來的喎,超嫩滑散發豆香,香辣無比滑嘟嘟好好味。有類似媽咪麵點綴,咁得意既?連湯連豆腐掃入口,好食到不得了,清得一乾二淨一滴不漏。如果撈飯食,必定兩三碗走唔甩。

特製赤丸新味,短髮阿妹錯單喇,我係叫兩個特製赤丸新味架,落錯特製赤丸新味及普通赤丸新味各一,少左玉子及紫菜,唯有與美女共享,而且我要走蔥囉。

流心半熟蛋甘香甜美,無得彈。肥美彈滑厚切叉燒驚喜萬分,不乾不鞋又不硬,肥瘦適中高質甜美靚豚肉。回想一蘭細細薄薄瘦叉燒片,十足腳皮既所謂叉燒真的想喊呢﹗原來拉麵硬度有 4 種選擇架?其實我食開超硬,依家叫左硬,都係比正常麵質腍少少。

辣度係 standard 無得揀大辣?濃濃湯底,黏黏厚厚的小辣程度,合格。讓腍腍曲曲拉麵拖著入口,中規中矩還可以。嘆完原味,來點即唧生蒜試試先,香蒜辛味,錦上添花真的更惹味可口喎。

我覺得拉麵質素還可以,但美女堅決表示不合口味,不再選擇一風堂喇。
Asahi
芽菜、醃海藻、原粒生蒜
炸紫菜墨魚鬚
南蠻雞
黑松露汁一風堂餃子
一風堂爆裂豆腐
2017-11-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
南蠻雞
黑松露汁一風堂餃子